Însă 58,9% dintre societăți vor planifica zilele de prezență a salariaților la locul de muncă, iar 25% lasă la alegerea angajaților.
"Munca de acasă a devenit o necesitate în cei doi ani de pandemie, reprezentând practic un mare experiment care a demonstrat tuturor că acest mod de lucru la scară largă este posibil. Astfel că, în pofida ridicării restricţiilor, peste 86% dintre companiile respondente la sondajul HR Barometru realizat de PwC România în luna martie vor continua să lucreze în regim hibrid şi doar 11% vor relua activitatea obligatorie la birou pentru toţi angajaţii. Este vorba, desigur, despre companii alte căror activităţi se pot derula la distanţă. Dintre organizaţiile care vor lucra în regim hibrid, 58,9% o vor face după anumite reguli, precum un număr de zile obligatoriu sau planificarea zilelor de prezenţă printr-o aplicaţie dedicată, în timp ce un sfert vor lăsa la alegerea angajatului prezenţa la birou", arată sondajul.
Majoritatea companiilor vor să stabilească o dată fixă pentru revenirea la locul de muncă a angajaților, iar 75% au stabilit lunile aprilie și mai pentru prezența la birou.
"Nu este deloc exclus ca pe măsură ce angajaţii încep să revină la birou într-o proporţie mai mare, preferinţele să evolueze mai mult înspre interacţiune, chiar dacă nu ne putem aştepta la o întoarcere totală la abordările de dinainte de pandemie, cu program fix la birou. Preferinţa şi alegerea angajaţilor trebuie să fie luate în considerare pentru a atrage şi reţine nu numai talente, dar şi forţa de muncă, în general, într-un moment în care multe companii se confruntă cu deficit de competenţe şi forţă de muncă. Fie că vorbim de locaţie sau de programul de lucru, flexibilitatea este larg acceptată în toate sectoarele", explică cercetarea.
Cele mai multe companii, respectiv 20%, care vor prezența la locul de muncă a angajaților sunt cele din energie, respectiv utilităţi / produse petroliere. Urmează cele din servicii financiare 11% şi FMCG/Retail 6%.
Cea mai mare autonomie o au salariații din tehnologie.
De asemenea, productivitatea telemuncii și a celei hibrid a crescut cu circa 60%, arată studiul "Future of Work and Skills" realizat de PwC.
Însă a crescut și fenomenul de epuizare din cauza creșterii volumului de muncă, a dificultăților de deconectare, stresul generat de posibilitatea îmbolnăvirii, reducerea interacțiunilor umane.