Jurnalul.ro Timp liber Calatorii 9 locuri pe care să NU le vizitezi în 2024: Aglomerație, gunoaie, resurse insuficiente de apă

9 locuri pe care să NU le vizitezi în 2024: Aglomerație, gunoaie, resurse insuficiente de apă

de Anastasia Paul    |   

Experții în turism au realizat un top al destinațiilor de călătorie pe care este bine să le evităm în 2024.

A ști unde să nu mergi poate fi la fel de perspicace ca și a ști unde să mergi. Poate că nu este la fel de obișnuit să cauți cele mai proaste locuri, dar călătorii vor beneficia la fel.

Clasamentul anual „No List” pentru 2024 a fost lansat de Fodor’s și-a lansat anual. La alcătuirea sa au fost luați în considerare tre factori cheie aglomerație, gunoaiele, calitatea și cantitatea insuficientă a apei. 

Destinații de evitat din cauza aglomerației

1. Veneția, Italia
Pur și simplu nu există un loc precum Veneția. În 2018, orașul a fost inclus în „No List” dar nu a adus suficiente îmbunătățiri. Fie că este vorba de prezența delfinilor în canale sau de inundații extreme, în mod ironic, acest oraș remarcabil este plin de turiști. Autoritățile locale stabilesc strategii pentru a combate aglomerația, dar o taxă de intrare de 5 dolari va face cu adevărat diferența?

2. Atena, Grecia

Unul dintre cele mai la modă locuri din Europa în 2023 a fost Grecia. Mulți turiști fac din Atena primul lor punct de oprire în această țară. Din păcate, gestionarea proastă a afluxului de turiști dau naștere la probleme mari culturii elene și emblematicei Acropole. Autoritățile au stabilit noi protocoale pentru a încerca să păstreze cel mai istoric reper din țară. Croazierele de o zi au crescut vertiginos în popularitate prin croazieră, iar orașul pur și simplu nu este echipat pentru a se descurca. Există o mulțime de alte locuri uimitoare în Marea Mediterană care așteaptă să fie descoperite.

3. Muntele Fuji, Japonia

Muntele Fuji este plin de  călători, astfel că autoritățile nipone îi încurajează pe turiști să se îndepărteze de acest loc. Deși este un loc uimitor, vizitatorii nu reușesc să recunoască pericolul ce rezultă din distrugerea zonei, cât și în riscurile pentru siguranța personală a cățărării pe el. Devine un potențial coșmar, cu cât șirurile lungi de drumeți blochează drumurile pentru situațiile de urgență. Localnicii au cerut noi măsuri de securitate de la guvern. Mai mult, cel mai înalt punct al Japoniei are parte de turiști iresponsabili care lasă în urmă gunoi și nu plătesc taxe pentru a ajuta la conservare. 

Destinații de evitat din cauza gunoaielor

1. Munții San Gabriel, California
Fiind statul care pare să fie cel mai mândru să se afle în fruntea conservării și sustenabilității, poțicrede că păstrează mai bine siturile naturale. Ei bine, nu. Pentru un stat care are drept obiectiv să interzică mașinile pe benzină până în 2035, a început prost să facă lumea mai verde, cel puțin cu această destinație. Combinarea numărului de vizitatori cu lipsa politicilor de mediu face din San Gabriel o destinație de evitat în 2024. 8.000 de kilograme de gunoi au fost îndepărtate de voluntari, cea mai bună soluție fiind acum aceea de a permite naturii să se vindece de prea mulți turiști și management neglijent.

2. Golful Ha Long, Vietnam
Dacă ești unul dintre milioanele de turiști care vrea să vizitezeGolful Ha Long, poate vrei totuși să-ți schimbi destinația. Turismul afectează negativ comunitatea locală, iar politicile de conservare nu există.  Golful este plin de gunoaie și motorină, dăunând astfel comunităților de pescuit și faunii sălbatice. Tururile cu barca nu realizează efectele de undă care ajung să dăuneze acestui sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

3. Deșertul Atacama, Chile
În calitate de câștigător al celei mai „romantice” destinații a World Travel Awards, trebuie să fi ratat partea despre groapa de gunoi din deșert. Oricât de frumos ar fi Deșertul Atacama cu minunile sale naturale, cum ar fi gheizerele, gacolo se află și un depozit masiv pentru textile uzate. Nu este chiar un loc cplin de romantism. Întrucât guvernul din Chile nu permite anumite materiale în gropile de gunoi, depozitul din deșert a devenit atât de mare încât îpoate fi văzut din spațiu!

Destinații de evitat din cauza calității și cantității insuficiente a apei 

1. Lacul Superior, America de Nord

Cel mai mare lac de apă dulce de pe planetă se confruntă cu o multitudine de probleme, în mare parte din cauza turismului excesiv și a schimbărilor climatice. Apele încălzite au efecte îngrijorătoare asupra mediului, inclusiv înfmulțirea de alge urâte. Speciile invadează apele și afectează ecosistemul, ceea ce afectează comunitățile locale. Vititatorii lasă gunoi în campinguri. Oricât de frumos ar fi Lacul Superior, poate este timpul să ia o pauză.

2. Râul Gange, India
India este un loc mistic plin de minuni dar râul Gange ar trebui evitat. Problemele sunt variate, de la poluare, delfini pe cale de dispariție și prea mulți turiști în croaziere de lux. Poluarea este o problemă majoră de ani de zile. Cu toate acestea, religia hindusă încă vede acest râu ca fiind sacru, chiar și cu circa 3,28 de milirde de litri de ape uzate netratate deverstate în râu.  

3. Koh Samui, Thailanda
Koh Samui este o insulă populară din Thailanda, dar vine cu probleme de fond. Lipsa de apă afectează insula deoarece 70% din provizii sunt consumate. Chiar în această vară, au fost puse în aplicare avertismente că au mai rămas doar 30 de zile de apă dulce. Acest lucru i-a determinat pe localnici să plătească din buzunar pentru apă îmbuteliată, atât pentru uz personal, cât și pentru afaceri. Mulțimea le de turiști nu ajută întrucât mai mulți oameni înseamnă mai mult consum. Lipsa de apă a început în decembrie 2023 și continuă și astăzi. Localnicii cred că mai puțini turiști va  da posibilitatea insulei să-și refacă necesarul de apă, potrivit TravelOffPath.com

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: calatorii 2024 destinaţii turistice evitat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri