Sf. Ioachim și Ana au fost părinții Maicii Domnului
Pe 9 septembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, considerați modele de credință și răbdare. Sfântul Ioachim provenea din neamul lui Iuda, iar Sfânta Ana din neamul lui Levi.
Se spune că Sfinții Ioachim și Ana și-au dorit atât de mult un copil și au tot sperat într-o minune, așa că, s-au rugat și au ținut post.
La bătrânețe, prin harul lui Dumnezeu, au primit darul unei fiice: pe Fecioara Maria, cea care avea să devină Născătoarea Mântuitorului.
După o perioadă îndelungată în care s-au rugat lui Dumnezeu să îi binecuvânteze, Sfânta Ana a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că va naște pe Fecioara Maria, de aici și faptul că sunt considerați ocrotitorii familiei.
Biserica mărturisește că Fecioara Maria este Născătoarea de Dumnezeu, deoarece Fiul născut din ea este însuși Fiul lui Dumnezeu. Astfel, Sfinții Ioachim și Ana sunt considerați bunicii lui Hristos. Sfântul Ioachim a murit la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana la 70, la doi ani după el. Deși au o zi specială de prăznuire pe 9 septembrie, ei sunt pomeniți în fiecare slujbă prin rugăciunea care invocă ajutorul lor divin, scrie crestinortodox.ro
Ce spune Biblia despre Sf. Ioachim și Ana
Deși Sfânta Scriptură nu oferă multe detalii despre viețile Sfinților Ioachim și Ana, informațiile despre ei provin în special din scrieri apocrife, cum ar fi "Protoevanghelia lui Iacov".
Acolo este menționat faptul că Ioachim, întristat de lipsa de urmași, s-a retras în pustie pentru a se ruga, iar Ana a rămas acasă, rugându-se și ea cu lacrimi.
Amândurora li s-a arătat un înger, care le-a vestit că vor avea un copil binecuvântat. Această naștere miraculoasă a fost considerată un răspuns direct la credința lor neclintită și la rugăciunile lor constante.
Tradiții de Sf. Ioachim și Ana
Sărbătoarea Sf. Ioachim și Ana este marcată de diverse tradiții în rândul credincioșilor. Se spune că este o zi propice pentru rugăciuni destinate celor care își doresc copii sau care întâmpină dificultăți în căsătorie și familie.
De asemenea, în tradiția populară, această zi este asociată cu protejarea familiei și a căminului. Mulți credincioși participă la slujbe speciale, unde se citesc rugăciuni pentru sănătatea părinților și copiilor.
În zonele rurale, sărbătoarea este considerată un moment de binecuvântare a recoltelor și a muncii agricole.
Tradiția spune că rugăciunile către Sfinții Părinți Ioachim și Ana fac minuni, mai ales în cazul femeilor însărcinate și a celor care nu au încă un copil. Este bine să fie citit în fiecare seară, pentru 40 de zile. Despre acatistul Sfinților Ioachim și Ana se mai spune că îi ajută pe cei care se află în momente grele și le aduce liniște, dar și celor care vor să își întemeieze o familie.
Rugăciune către Sfinții Părinți ai Maicii Domnului
Cei ce ați născut pe Maica Vieții noastre, de Dumnezeu Năcătoarea și Pururea Fecioara Maria, păziți-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile! Luați aminte la sărăcia noastră sufletească și trupească și îmbogățiți-ne pe noi în Dumnezeu.
Sfântă Ana, ridică sfintele tale mâini, cu care ai îmbrățișat pe Împărăteasa Cerului și a pământului, către Părintele îndurărilor și a toată mângâierea! Ca astfel, trecând cu vederea mulțimea păcatelor noastre, să ne păzească pe noi de foamete, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Așează, Sfântă Ana, în inimile conducătorilor țării acesteia cele bune pentru sfintele lui Dumnezeu biserici!
Păzește pe cei ce te cheamă pe tine de moartea cea fără de veste. Apără-ne de vrăjmașii cei văzuți și de cei nevăzuți. Împacă neînțelegerile din familii, fii sprijin celor neputincioși. Celor căzuți în adâncul păcatelor, luminează-le mintea, ca să se întoarcă la pocăință. Iar în vremea plecării noastre din viața aceasta, să ne aperi pe noi de cei ce se silesc a vâna sufletele noastre.
Bucură-te, Ioachime, sfeșnicul lui Dumnezeu, cel în fapte bune îmbătrânit, prin care întristarea nerodirii s-a pierdut. Veselește-te, că Fiica ta s-a făcut Biserică a lui Dumnezeu, născând pe Hristos Domnul. Luminează-ne și pe noi spre fapte bune, cel ce ești luminătorul celor din întunericul necunoștinței, dulce mângâietor al celor întristați și îndemnătorul celor însoțiți în Sfânta Taină a Cununiei.
Bucură-te, Sfântă Ana, ceea ce ești dăruitoare îmbelșugată și de cele pământești. Veselește-te, lauda femeilor și cununa maicilor, ascultătoare blândă a celor ce te cheamă pe tine, ceea ce ne împlinești cererile cele bune, bogăția săracilor și a văduvelor!
Ne bucurăm și noi, văzând că prin nașterea ta s-a stins datoria păcatului. Fii și de acum înainte, Sfântă Ana, ajutătoarea și mângâierea celor care-și doresc copilași, grabnică tămăduire a celor neputincioși. Căci niciodată nu te-ai ascuns de la năzuința noastră! Ceea ce în chip nemijlocit vezi frumusețea Dumnezeirii, ai răsărit crinul fecioriei și ai hrănit pe Hrănitoarea Vieții. Oamenii au primit atâta mângâiere și încredințarea că vor fi răscumpărați atunci când te-au văzut pe tine alăptând pe Maica Izbăvitorului!
Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, statornicia și răbdarea voastră să ne-o împărtășiți și nouă, celor nevrednici și păcătoși. Ca văzând dragostea voastră, Dumnezeu să ne dea timp de pocăință și de întoarcere. Bucurați-vă și ajutați-ne și pe noi să ne bucurăm împreună cu voi, în Împărăția Cerurilor! Amin.