Bucureştenii au participat în număr foarte mare sâmbătă spre duminică, la "Noaptea Muzeelor", eveniment cultural ajuns la a 14-a ediţie.
„În general, în Bucureşti, există un minim şi un maxim, în ultimii trei-patru ani, undeva între 175.000 şi 225.000 de oameni care participă la evenimente. Este destul de complicat să cuantifici în ce măsură aceştia sunt vizitatori unici, asta însemnând că nu au mai vizitat şi altă locaţie. Sigur, ei se varsă în baza comună", a declarat, pentru Agerpres, managerul Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu.
La Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", insomniacii au încercat să prindă insecte nocturne şi să intercepteze lilieci în curtea muzeului. „Chiar acum vernisăm o expoziţie care se numeşte «Sălbăticie urbană», care are rostul să atragă atenţia publicului că, deşi nu par, oraşele sunt, de fapt, un teritoriu mai mult al animalelor decât al oamenilor, deşi sunt construite de către oameni", a spus directorul general al instituţiei, Luis Ovidiu Popa.
Toate cele opt muzee din structura Muzeului Municipiului Bucureşti au fost deschise pentru public, ultimii vizitatori plecând la 4:00 dimineaţa. La Palatul Suţu, din program au făcut parte reconstituiri istorice, statuile vivante şi un concert.
Muzeul Naţional al Literaturii Române a avut, potrivit reprezentanţilor instituţiei, "un public nou, mai tânăr": „E vorba de publicul cel mic, pentru care am pregătit ateliere DADA şi spectacole de teatru pentru copii, dar şi concerte foarte diferite - muzică veche, jazz. De asemenea, un proiect care se cheamă «Biblioteca vie» - o bibliotecă formată din trei autoare tinere, care pot fi «împrumutate» de către public, pentru a se lăsa călăuzit în mirajul acesta al literaturii române", a declaratGabriela Toma, şefa secţiei Programe MNLR.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, "Noaptea Muzeelor" este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel mondial