O colaborare între oameni de ştiinţă finlandezi şi un grup de fotografi amatori a avut ca rezultat descoperirea unui nou tip de auroră boreală, a anunţat coordonatoarea acestui proiect, Minna Palmroth.
Fotografii amatori au denumit noua formă de auroră boreală "The Dunes" ("Dunele"), întrucât tiparele verzi ale undelor sale seamănă cu dunele formate pe o plajă nisipoasă.
"Luminile Nordului" se produc atunci când particule încărcate electric din vânturile solare se lovesc de straturile superioare ale atmosferei terestre.
Ele sunt vizibile la latitudini nordice şi sunt cunoscute şi sub denumirea de "aurore boreale". În schimb, fenomenele similare care au loc în emisfera sudică se numesc "aurore australe" sau "Luminile Sudului".
Fenomenul celest observat recent este rezultatul unei interacţiuni între zone adiacente cu densitate ridicată sau scăzută de oxigen, a precizat Minna Palmroth, profesoară de fizică la Universitatea Helsinki.
Aceste lumini polare au rămas complet necunoscute până acum.
Ele au fost descoperite la o altitudine cuprinsă între 80 şi 120 de kilometri, unde sunt făcute puţine observaţii ştiinţifice. Minna Palmroth a dezvăluit că oamenii de ştiinţă folosesc uneori denumirea de "ignorosferă" pentru a desemna acel strat atmosferic.
Cercetătoarea finlandeză a colaborat timp de mai mulţi ani cu o serie de fotografi amatori pasionaţi de aurore boreale, care au contactat-o iniţial pentru a afla mai multe informaţii despre procesele fizice aflate în spatele "Luminilor Nordului".
În 2018, ea a publicat un "Ghid pentru privitorii de aurore boreale", însă unele dintre fotografiile pe care le-a primit cu acel prilej nu se potriveau cu formele şi tiparele cunoscute ale aurorelor boreale, fapt care a făcut-o să demareze acest studiu.
Minna Palmroth şi colegii ei au detaliat descoperirea lor într-un studiu apărut în publicaţia ştiinţifică AGU Advances.