Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit cu zile. Transfuzia de sânge i-a fost fatală

A murit cu zile. Transfuzia de sânge i-a fost fatală

de Monica Cosac    |   

Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor au demarat anchete după ce o femeie a murit la Spitalul de Arşi din Capitală în urma unei transfuzii de sânge greşite. Femeia fusese muşcată de câini şi era în şoc hemoragic, însă cadrele medicale i-au administrat o altă grupă sanguină decât cea pe care o avea. Reprezentanţii unităţii medicale susţin că nu “accidentul transfuzional” ar fi cauzat decesul pacientei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a explicat că grupa de sânge a femeii a fost determinată incorect. “Incidentul a fost în data de 13 iunie şi a fost raportat în 27 iunie. Este vorba despre o femeie în vârstă. În urma transfuziei, femeia a intrat în şoc postransfuzional”, a spus Colintineanu, precizând că Ministerul a dispus Inspecţiei Sanitare efectuarea unui control, în urma verificărilor activitatea unităţii de transfuzii a spitalului fiind suspendată. Aceasta funcţiona fără autorizaţie.

Medicii de la Spitalul de Arşi susţin, însă, că nu transfuzia greşită a fost cauza directă a morţii femeii, chiar dacă acest lucru a contribuit la agravarea stării de sănătate a pacientei. Purtătorul de cuvânt al unităţii, medicul Adrian Stănculea, spune că femeia a venit la Urgenţă cu leziuni extrem de grave, “muşcată de câine la nivelul antebraţului, cu ambele oase rupte, mâna atârna într-un lambou de carne”.

“Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit un grup de sânge pe care nu trebuia să îl primească. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare (...) Sigur că da, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărui unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a declarat dr. Stănculea, menţionând că acest caz a fost raportat la DSP şi la Centrul de Transfuzii, conform legislaţiei, iar comisiile de disciplină fac o anchetă şi la nivelul spitalului. Potrivit medicului, dacă transfuzia greşită ar fi fost cauza decesului, atunci acesta ar fi survenit imediat, nu la şase zile distanţă.

Ce se întâmplă la o transfuzie greşită

În cazul unei transfuzii greşite, în care se administrează sânge sau produse de sânge dintr-o grupă sanguină necorespunzătoare, se produce o hemoliză, adică celulele roşii transfuzate sunt distruse de sistemul imun al persoanei primitoare, proces care poate fi fatal. Deşi unele reacţii transfuzionale ar putea să apară chiar şi la administrarea grupei de sânge corespunzătoare, cele mai multe reacţii apar din cauza erorilor de compatibilitate a sângelui primitorului cu cel primit. Administrarea unei grupe sanguine necorespunzătoare poate surveni şi ca urmare a etichetării greşite a unităţilor cu produse de sânge. Tocmai de aceea, sângele ar trebui verificat înainte de transfuzia propriu-zisă pentru confirmarea grupei. Practic, o mostră din sângele donatorului este combinată cu o mostra din sângele primitorului pentru a verifica eventualele reacţii de hemoliză sau aglutinare. Statisticile arată că acest tip de erori apar aproximativ o dată la 14.000 de transfuzii.

Important de ştiut este că grupa sanguină nu se poate schimba în decursul vieţii. Chiar şi după mai multe transfuzii sanguine, o persoană îşi păstrează acceaşi grupă.  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri