Jurnalul.ro Cultură Muzica A XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI, la TVR ”Muzica lui Wynton Marsalis aduce o experiență totală a vieții”

A XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI, la TVR ”Muzica lui Wynton Marsalis aduce o experiență totală a vieții”

de Magdalena Popa Buluc    |   

Televiziunea Română va difuza pe 27 decembrie 2021, ora 23:30, pe canalul TVR1, concertul susținut de Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra la Sala Palatului din București, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Întâlnirilor JTI.

Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist american și Jazz at Lincoln Center Orchestra din New York s-au aflat pentru prima dată în România în iulie 2021, în primul lor turneu european organizat după pandemie.  Primul concert susținut a fost cel de la Sala Palatului, pe aceeași scenă unde au mai fost prezenți, cu decenii în urmă, ”monștrii sacri” ai genului, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie. În anii 90, JTI a prezentat seria ”Jazz Alive”, tot pe scena Sălii Palatului, unde au fost prezenți Chick Corea, Airto Moreira, Johnny Răducanu și alte mari nume ale genului.

 

„În programul concertului din 1 iulie vom avea și compoziții ale lui Duke Ellington. O parte din muzicienii noștri au fost membri ai orchestrei cu care cânta Duke Ellington în anii ’60. I-am chemat să cânte cu noi mai mult în glumă, nu credeam că vor accepta. Eu aveam 20 de ani, iar ei aveau deja o vârstă și o experiență. În timp, ne-am format propriul stil, bazat pe inovație, dar și pe tradiție”, anunța Wynton Marsalis la conferința de presă organizată în iulie.

Daniel Jinga, director Opera Națională București, despre concertul de jazz de la Sala Palatului: „(...)sunt sonorități pe care în România nu prea le întâlnești. Emisii intrumentale pe care noi nu le studiem prin tradiție, așa că m-am uitat cu ochiul și sufletul către ceva ce pot să ascult foarte rar la noi. Wynton Marsalis e un artist total, genialitatea sa se caracterizează prin sensibilitate, puterea teribilă de a transmite și prin virtuozitate. Acest muzician le are pe toate, în egală măsură”.

Jazz at Lincoln Center Orchestra este formată din 15 dintre cei mai buni instrumentiști ai momentului. „O trupă de jazz este o formă ideală de a trăi într-un anumit spațiu. Fiecare găsește spațiul necesar pentru sine și, în același timp, există suficient spațiu și pentru ceilalți. Este o formă ideală de a participa, de a împărtăși: să fii, totodată, și cel care dăruiește, și cel care primește”, declara Wynton Marsalis într-un interviu acordat pe durata turneului din România, scriitorului și regizorului Andy Lupu.

Concertul de la Sala Palatului a fost replicat și în Piața Mare din Sibiu. Pe o ploaie torențială, publicul a stat nemișcat timp de aproape o oră și jumătate, conștient că asistă la o premieră absolută, de neratat.

„O seară minunată! Când e miracol, nu mai contează că e ploaie, că e zăpadă, că e vânt. Oamenii se adună sub semnul miracolului. Ce bucurie, ce emoție să vezi atâta lume care s-a adunat sub semnul frumosului.”, declara după concert Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, partener special al evenimentului organizat în Sibiu.

 

„Toată muzica lui Wynton Marsalis aduce o experiență totală a vieții. E ca o enciclopedie a lumii lui. Pentru că el se referă în fiecare frază muzicală, la o anumită persoană, loc, emoție, sentiment direct și adevărat, real”, a explicat Cristian Măcelaru,  director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și dirijor principal al Orchestrei Radio din Koln. În cadrul aceluiași turneu, Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, împreună cu  Orchestra Națională Simfonică a României, sub bagheta lui Cristian Măcelaru au interpretat în premieră în România, simfonia „The Jungle”, la Sala Radio din București. Simfonia a fost difuzată de TVR pe 4 iulie, pentru a marca Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii.

 

„Wynton Marsalis și Cristian Măcelaru au un palmares atât de bogat, încât înfioară. Credeam că în fața marilor artiști trebuie să ne smerim. Dar marii artiști ne înalță. Iar când valoarea lor e dublată de modestie, cu atât mai mult. Trebuie să spun că aceste concerte sunt posibile datorită entuziasmului, dragostei pentru muzică și prieteniei unor oameni care vor ca viața culturală să continue să pulseze în România”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

 

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi și trupe celebre, printre care Alvin Ailey American Dance Theater, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Akram Khan Company, Martha Graham Dance Company, dar și muzicii, mai ales în perioada de început. Întâlnirile JTI s-au desfășurat anual, cu excepția anului 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei.

 

 

 

Subiecte în articol: Wynton Marsalis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri