Patronii români lucrează 10 ore pe zi ca să facă faţă mediului de afaceri din România, unul dintre cele mai ostile din Europa. Reglementările fiscale şi birocraţia autorităţilor le dau cele mai multe bătăi de cap. “Trăim într-o junglă legislativă din punct de vedere fiscal”, spun oamenii de afaceri.
Mai mult de două treimi (70%) dintre antreprenorii care au participat la realizarea unui barometru privind antreprenoriatul în România susţin că principalul obstacol în calea dezvoltării lor este reprezentat de reglementare şi fiscalitate, a declarat Alexandru Lupea, partener în cadrul EY România, cu ocazia prezentării Barometrului antreprenoriatului românesc, ediţia 2016.
Mulţi patroni spun că statul român îi forţează să fie ineficienţi. “Vă dau exemplul meu, care am un business de 20 de ani şi a trebuit să completez Formularul 088, care este de fapt un interogatoriu. Răspunsurile au cumulat 300 de pagini”, a explicat Mircea Tudor, fondatorul MB Telecom, inventatorul unui sistem de scanare a avioanelor. Acesta a mai explicat că, deşi ANAF a simplificat în această săptămână acest formular, sistemul a rămas tot complicat. “În Elveţia am obţinut codul de TVA printr-un email la care am ataşat actul constitutiv al firmei şi l-am primit într-o săptămână, tot pe mail, în timp ce în România, ca să-l menţin, a trebuit să fac un dosar de 300 de pagini”.
Partea bună este că, în ciuda acestor probleme, antreprenorii au devenit mai optimişti. Două treimi dintre participanţii la sondajul EY susţin că România va avea un mediu de afaceri prietenos în mai puţin de 10 ani. Procentul este în creştere în condiţiile în care anul trecut doar 55% din participanţi credeau acest lucru.
20% dintre antreprenori spun că lucrează peste zece ore, unii ajung chiar şi la 16 ore de muncă
“O săptămână întreagă, un compartiment de contabilitate cu cinci oameni a lucrat să elaboreze resursele şi documentaţia suport pentru Formularul 088. De ce să plătesc cinci oameni, timp de o săptămână, ca să menţin un cod de TVA după 20 de ani de activitate?
Mircea Tudor, fondatorul MB Telecom
În era bazelor de date interconectate, antreprenorii români sunt obligaţi să completeze formulare care au ajuns adevărate dosare, cu sute de pagini