Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Achiziţii RATB: cele mai scumpe laptopuri, fără licitaţie

Achiziţii RATB: cele mai scumpe laptopuri, fără licitaţie

de Cristian Anton    |   

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a cumpărat, fără licitaţie, 273 de calculatoare şi laptopuri cu un milion de lei, fără TVA. La un preţ mediu de 3.650 lei pe bucată, RATB a ales printre cele mai scumpe produse de pe piaţă. Nu e singurul contract cu cântec al regiei bucureştene de transport public. Mentenanţa sistemelor automate de taxare din maşini a fost atribuită, pentru 1,4 milioane lei, celor de la UTI, de asemenea, fără licitaţie. În total, RATB a făcut achiziţii în ultimii ani de peste jumătate de miliard de euro.

 

RATB a semnat, în ultimele zile ale anului 2016, un contract pentru achiziţia a 273 de calculatoare şi laptopuri, în valoare de 997.810 lei, fără TVA. Beneficiară a fost Producton SRL, iar procedura de atribuire aleasă de regie a fost cererea de oferte.

 

La un calcul simplu, reiese o valoare medie de 3.650 lei pentru un singur laptop, preţ de en-gros şi fără TVA, ceea ce înseamnă că RATB s-a îndreptat către cele mai scumpe şi performante modele de pe piaţă.

Asta în condiţiile în care angajaţii regiei protestează faţă de condiţiile de muncă, iar transportul cu mijloacele puse la dispoziţie de RATB nu poate fi trecută nicicum la categoria de experienţe plăcute.

Milioane pentru UTI

Un alt contract oferit fără licitaţie de RATB a fost cel de peste 1,4 milioane de lei, fără TVA, pentru mentenanţa sistemului de taxare automată. Bani oferiţi către UTI, beneficiara pe termen lung şi fără mari eforturi a fondurilor RATB, pe baza contractului din 2005 prin care compania deţinută de Tiberiu Urdăreanu a furnizat acest sistem de taxare. Un sistem care îşi demonstrează frecvent vulnerabilităţile, fiind deja de notorietate episodul din martie 2017, când un tânăr a reuşit să facă rost de călătorii nelimitate printr-un card eliberat de RATB.

Cheltuieli fără noimă pentru autobuzele lui Mazăre

Unul din cele mai ilogice contracte este cel derulat încă din 2011 cu Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanţa. RATB închiriază patru autobuze supraetajete timp de cinci luni, pentru Bucharest City Tour, circuitul turistic al Capitalei, plătind câte 5.000 de euro pe lună pentru fiecare maşină în parte. În cei şapte ani de contract scurşi până acum, RATB a plătit Primăriei Constanţa 700.000 de euro pentru închirierea celor patru autobuze. Practic, cu un mic efort suplimentar la această sumă, regia bucureşteană putea cumpăra liniştită patru maşini similare noi. De altfel, RATB a demarat în noiembrie 2016 o licitaţie pentru achiziţionarea a patru autobuze supraetajate, cu o valoare estimată de patru milioane de lei. Cele patru autobuze de la Constanţa fac parte dintr-un lot de 10 astfel de autovehicule, plus un autocar, cumpărate de fostul primar Radu Mazăre în anul 2007, cu trei milioane de euro. Mare parte din bani au fost deja recuperaţi numai prin închirierea celor patru autobuze către RATB.

Achiziţii de peste 500 milioane euro

RATB a făcut achiziţii în ultimii 10 ani de peste 560 de milioane de euro, prin intermediul a circa 2.500 de contracte. Cel mai mare a fost semnat în iunie 2007, când a cumpărat 500 de autobuze de la Evobus GmbH cu 105.000.000 de euro. Principalul client rămâne însă Rompetrol, de la care RATB a cumpărat combustibili, prin intermediul mai multor contracte, în valoare totală de peste 160 de milioane de euro.

 

Grupul de firme UTI primeşte cu regularitate contracte pentru întreţinerea sistemului automat de taxare, toate fără licitaţie: 1,5 milioane euro în iunie 2012, 344.000 euro în august 2013, 324.000 euro în octombrie 2014, 322.000 de euro în decembrie 2015 etc.

 

RATB cheltuie anual sume de uriaşe de bani, deşi condiţiile de călătorie sunt sub orice critică

Subiecte în articol: ratb
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri