Jurnalul.ro Special Anchete Acoperișul Cotroceniului, scanat cu drone, pentru reparații. Cost? Un milion jumate

Acoperișul Cotroceniului, scanat cu drone, pentru reparații. Cost? Un milion jumate

de Ion Alexandru    |   

În timp ce profesorii din România iau cu asalt Palatul Cotroceni, cerându-i președintelui Klaus Iohannis să intervină pentru a le fi respectate drepturile, Administrația Prezidențială se ocupă cu lucruri mai importante. Recent, Președinția a încheiat un contract în valoare de 300.000 de euro, pentru servicii de întocmire a documentației care să stea la baza demarării unor lucrări de refacere a acoperișului mai multor corpuri de clădire.

Lucrările urmează să remedieze și o situație jalnică a burlanelor și jgheaburilor, mâncate de rugină, din cauza cărora apa șiroiește pe pereți. Aceste jgheaburi și burlane au mai făcut, în urmă cu șase ani, obiectul unei afaceri interesante a Președinției, când au fost cumpărate și montate instalații de încălzire, care să țină departe apa, gheața și zăpada. Valoarea acestor instalații s-a ridicat la aproape 60.000 de euro. Acum, operațiunea de întocmire a documentației pentru refacerea acoperișului va fi realizată prin scanare 3D, la care vor fi folosite drone.

La finalul anului trecut, mai exact în 25 noiembrie 2022, Administrația Prezidențială a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin intermediul căruia își făcea cunoscută intenția de a contracta servicii aferente întocmirii documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru lucrările viitoare care vizează refacerea acoperișurilor de pe corpurile de clădire C1, C2, C3, C4 și C09 din cadrul Complexului Palatul Cotroceni. 

Acest acoperiș care deservește corpurile de clădire respective a fost realizat, așa cum se menționează în caietul de sarcini care a stat la baza achiziției de servicii în discuție, în perioada anilor 1979 – 1984, și, până în prezent, nu a mai făcut obiectul unei reparații capitale sau a unei reabilitări. Cu toate acestea, au existat mai multe intervenții pentru îndepărtarea avariilor apărute în toate zonele, cum ar fi tabla de acoperiș tip solzi, doliile, zonele cu acoperiș tip olane, decorațiunile de coamă, elementele structurii de rezistență, parazăpezile, jgheaburile și burlanele. Potrivit sursei citate, aceste avarii apar ca urmare a îmbătrânirii materialelor folosite și „a acțiunii distructive a factorilor atmosferici”.

Acoperișul de la Palatul Cotroceni este realizat din tablă de zinc și este atacat de rugină în proporție de 35-40%, însă, în mai multe zone, rugina a reușit să străpungă tabla. Elementele decorative de coamă, fiind lipsite de o structură de rezistență, s-au deformat, trei zone din corpurile C1 și C2 sunt acoperite cu olane ceramice, care sunt sparte în proporție de 25%, jgheaburile sunt străpunse de rugină în mai multe locuri, iar burlanele prezintă perforații și decupări între tuburi în mai multe locuri, „apa șiroind pe pereți”, se mai arată în acest caiet de sarcini.

 

Bugetul alocat inițial a fost de 460.000 de euro

 

Achiziția făcută de Administrația Prezidențială nu se referă la lucrările de reparații în sine, ci doar la întocmirea documentației în baza căreia să se facă aceste lucrări de reparații. Iar pentru această documentație, Președinția României a pus la bătaie un buget estimat inițial la 1.890.756,3 lei fără TVA, respectiv la 2.250.000 de lei cu TVA inclusă (459.183,7 euro). Iar, în vederea încheierii contractului, a fost organizată o licitație deschisă, la care s-au înscris patru companii. Doar trei dintre oferte au fost declarate admisibile, cea de-a patra fiind calificată drept inacceptabilă.

În urma acestei selecții, la data de 4 mai 2023, Administrația Prezidențială a parafat contractul SG/5873/2023, fiind selectate toate cele trei companii rămase în cursă. Este vorba despre SC Ingvision SRL, despre SC Innori Design SRL și despre SC Nox International SRL. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), prima și a treia companie adjudecătoare sunt controlate de aceiași acționari: Ana Rodica Alexandru și Dan Severius Alexandru.

Valoarea finală a contractului atribuit este de 1.195.956 lei fără TVA, respectiv de 1.423.187,64 lei cu TVA inclusă (290.446,5 euro).

 

Jgheaburile și burlanele sunt încălzite. Cu încă 60.000 de euro

 

Starea jalnică în care sunt descrise, în acest caiet de sarcini, burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni subzistă în condițiile în care, în urmă cu șase ani, Administrația Prezidențială a făcut o investiție mai mult decât controversată, cumpărând o instalații antiîngheț care să fie instalate pe toate aceste jgheaburi și burlane de la Palatul Cotroceni. „Jurnalul” a dezvăluit, în premieră, că această achiziție a avut loc în data de 6 noiembrie 2017, când Președinția a încheiat cu compania SC Rivov SRL, din Târgu Mureș, un contract în valoare de 259,757,8 lei cu TVA (adică 57.724 de euro, la cursul de schimb de la vremea respectivă).

Fiecare instalație de degivrare cumpărată atunci trebuia să asigure menținerea fără zăpadă și gheață a jgheaburilor și burlanelor de la Palatul Cotroceni pe parcursul sezonului rece, la o temperatură cuprinsă între 3 și 5 grade Celsius, în mod automat. Aceste instalații au fost montate pe corpurile C1, C2, C3, C4, C7, C9, C11 și C22, acesta din urmă fiind garajul încălzit al Președinției.

 

Releveu  tridimensional, prin scanare cu avioane fără pilot

 

Revenind la contractul care vizează documentația, încheiat la începutul acestei luni, mai aflăm, din caietul de sarcini, că această elaborare de documente constă în realizarea studiilor necesare elaborării documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, cum ar fi analize, cercetări și teste, de la care va pleca întocmirea documentației ce trebuie depusă pentru obținerea certificatului de urbanism și a avizelor. 

Studiul constă într-un releveu prin scanarea 3D la interior și la exterior, o expertiză tehnică, studii biochimice pentru structura din lemn a șarpantei, ridicare topografică și tema de proiectare. Releveul de arhitectură cu marcarea structurii de rezistență se va face obligatoriu prin scanare 3D, inclusiv prin folosirea dronelor. Documentația, care costă aproape 300.000 de euro, se va preda la Administrația Prezidențială, în patru exemplare originale pe hârtie și în format digital. Odată cu predarea acestei documentații, prestatorii vor ceda și drepturile de autor.

Subiecte în articol: acoperis palat cotroceni reparatii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri