Cerințele de reglementare a pieței unice europene sunt implementate în fiecare stat de către un organism unic de acreditare. Dezvoltarea permanentă a pieței de bunuri și servicii necesită implementarea unor noi scheme de acreditare, pentru că totul este în continuă schimbare, iar standardele trebuie să fie adaptate permanent.
Regulamentul Comisiei Europene nr. 765/2008 al Parlamentului European și Consiliului Europei, cel care stabilește politica UE în domeniul acreditării, prevede ca în fiecare stat UE să funcționeze un singur organism național de acreditare, care este evaluat periodic. În România, acesta este Organismul Național de Acreditare RENAR, iar orice certificat emis este recunoscut în UE și la nivel internațional.
România s-a angajat, prin apartenența la Uniunea Europeană, să respecte cele mai ridicate standarde din domeniul sănătăţii, iar RENAR are structură de ONG, la fel ca în cele mai multe state dezvoltate, deoarece organismul trebuie să fie independent și să funcționeze pe baze non-profit. Organismul de acreditare are grijă ca toate normele să fie respectate, oferind garanția că laboratoarele de analize medicale și o lungă serie de dispozitive din domeniul sănătății respectă cele mai înalte standarde și funcționează la cei mai buni parametri.
Monitorizează permanent calitatea
De la siguranţa alimentară, până la confortul pacienţilor şi acurateţea rezultatelor investigaţiilor medicale, toate depind de calitatea bunurilor şi serviciilor. De exemplu, RENAR verifică și monitorizează permanent siguranța calității apei și a combustibililor, iar unul dintre domeniile cele mai importante, în care trebuie neapărat să fie verificată această acreditare, este cel al laboratoarelor de analize, pentru garanția calității serviciilor.
Avantajele acestui organism de acreditare au fost prezentate publicului din țara noastră, recent, cu ocazia Zilei Mondiale a Acreditării, când RENAR a organizat o dezbatere pe tema nevoii de respectare a standardelor europene și internaționale.
Schimbările din piaţă au fost analizate de două dintre instituţiile de acreditare recunoscute la nivel european: RENAR, organismul din România şi instituţia omoloagă din Olanda, reprezentată de Roeland Nieuweboer, Chairman of the Executive Board, RvA.
Singura modalitate de a asigura bunuri şi servicii de calitate este respectarea riguroasă a reglementărilor europene în domeniul acreditării. Aceasta este concluzia vizitei de lucru a reprezentantului organismului de acreditare din Olanda la RENAR, instituţia de acreditare din România recunoscută la nivel european.
Colaborarea între organisme este esențială
Reprezentanții ambelor autorități au căzut de acord în privința faptului că pentru a putea menține cele mai înalte standarde de calitate pe piețele europene, colaborarea este esenţială.
„În fiecare zi facem lucruri: punem apă în pahar, mergem cu maşina, trenul ori avionul, intrăm în clădiri. Nu ne gândim de fiecare dată dacă este sigur sau nu. Rolul nostru este, în infrastructura calităţii, să supraveghem companiile care testează sau certifică acele produse. Sănătatea şi investigaţiile medicale de laborator, de exemplu, sunt domenii în care calitatea este esenţială, depinzând de acestea diagnosticarea şi, apoi, tratarea corectă a pacienţilor”, a explicat Roeland Nieuweboer, prezent la evenimentul de la București.
Acesta a subliniat că este foarte important să recunoaştem rolul organismelor de acreditare și a explicat că sunt două forme de acreditare: partea pe care administraţia guvernamentală o foloseşte drept unealtă şi partea care uneori e folosită între afaceri.
„Avem un rol important în a supraveghea calitatea produselor şi serviciilor între afaceri. Uniunea Europeană are reguli clare pentru toate statele membre, în ceea ce priveşte acreditarea şi supravegherea pieţei, comerţul fiind o componentă importantă în economia comunitară”, a adăugat expertul olandez.
Spitalele trebuie să aibă laboratoare acreditate
Acesta a mai spus că trebuie să ne bazăm pe calitatea spitalelor, dar şi a laboratoarelor, iar pentru siguranţa şi confortul pacienţilor este foarte important ca spitalele să aibă laboratoare acreditate. Și pacienții ar trebui să cunoască foarte bine aceste lucruri, pentru a fi siguri că rezultatele analizelor au garanția calității.
„Acest lucru dă pacienţilor confortul că atunci când primesc diagnosticul este cel corect, însă un control obiectiv şi riguros este necesar în multe alte domenii, o spun chiar autorităţile. Pentru a asigura confortul europenilor este nevoie de efort comun”, a mai explicat reprezentantul organismului de acreditare din Olanda.
RENAR acreditează organismele de evaluare a conformității care certifică sau emit buletine de analize, iar după evaluare și acreditare, organismul respectiv este supus unei supravegheri. Toate regulamentele RENAR sunt similare celor de acreditare din Uniunea Europeană.
Prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu, președintele RENAR, a explicat că sunt reglementări naționale, regulamente specifice - în toate domeniile se efectuează acreditările: sănătate, economic, alimentar. Reputatul specialist este și președinte al Societății Române de Măsurări, membru al Consiliului General al Confederației Internaționale a Măsurărilor și membru al Consiliului Director al Organismului național de standardizare - ASRO.
Reprezentantul RENAR a subliniat necesitatea colaborării între organismele de acreditare, nevoia de a schimba impresii și de a dezbate aspecte tehnice. „Scopul nostru final, prin acreditare, este acela de a asigura piața comună europeană, de a asigura un bun cadru de dezvoltare a afacerilor și, nu în ultimul rând, de a asigura protecția cetățenilor UE, în toate domeniile: sănătate, siguranța alimentelor, siguranța circulației etc.
Despre acreditarea laboratoarelor medicale, reprezentantul RENAR spune că aceasta presupune un proces riguros, deoarece trebuie verificate elemente cu grad mare de complexitate. În plus, responsabilitatea este una foarte mare.
Din păcate, în România, nu toate laboratoarele medicale sunt acreditate RENAR, aceasta fiind o condiție doar pentru ca analizele sau investigațiile medicale să poată fi decontate. „În România - spre deosebire de alte țări, unde acreditarea este condiție pentru a fi autorizat ca laborator -, acreditarea este condiție de a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu.