Actorul american Bill Cosby a fost condamnat marţi de un judecător din Pennsylvania (nord-estul SUA) la o pedeapsă între trei şi zece ani de închisoare pentru agresiune sexuală şi a fost trimis imediat în detenţie. La pronunţarea pedepsei, care va trebui executată în izolare, actorul de 81 de ani, găsit vinovat de un juriu în aprilie, nu a reacţionat.
Bill Cosby va putea formula o cerere de eliberare condiţionată după cel puţin trei ani de detenţie, solicitare ce va fi examinată de o comisie specială. Dacă aceasta este respinsă, el o va putea reînnoi, însă este posibil ca, dacă toate cererile sale în acest sens vor avea aceeaşi soartă, să fie nevoit să stea după gratii în total zece ani.
Imediat după anunţarea condamnării, principalul avocat al lui Cosby a indicat că va face apel şi a cerut ca, în aşteptarea recursului, clientul său să fie lăsat în libertate sub cauţiune. Cererea a fost respinsă de judecător. Imediat după aceea, Bill Cosby, purtând celebrele sale bretele, a părăsit sala de judecată cu cătuşe la mâini.
Înaintea pronunţării sentinţei, apărarea depusese deja o cerere ca actorul să poată efectua condamnarea la domiciliu, ministerul public răspunzând că acesta nu se află în situaţia să i se poată permite o astfel de formă de executare a pedepsei.
În luna aprilie a acestui an, actorul Bill Cosby a fost declarat vinovat, în toate cele trei capete de acuzare, de un juriu popular din Pennsylvania, în cadrul unui proces ce a durat aproape trei săptămâni şi în care starul american era acuzat că a agresat-o sexual pe Andrea Constand în 2004.
Cosby, cunoscut pentru interpretarea unui tată de familie iubitor în sitcomul din anii 1980 "The Cosby Show", risca 10 ani de închisoare pentru fiecare dintre capetele de acuzare.
Andrea Constand, în prezent în vârstă de 45 de ani, fost administrator al echipei feminine de baschet a Universităţii Temple - ale cărei cursuri au fost urmate şi de Bill Cosby -, este una dintre zecile de femei care l-au acuzat în mod oficial pe artistul american de agresiune sexuală. Toate celelalte acuzaţii vizează fapte prezumtive care ar fi fost comise în urmă cu prea mult timp în urmă şi, de aceea, nu pot face obiectul unui alt proces.
Bill Cosby a invitat-o pe Andrea Constand în reşedinţa lui din Cheltenham din Pennsylvania. Acuzatoarea afirmă că starul american i-a oferit un pahar cu vin în care a dizolvat trei pastile, înainte de a o abuza sexual, iar starea ei fizică din acel moment nu îi permitea să se apere.
Cosby a afirmat în cadrul procesului că toate raporturile lui sexuale au fost consensuale. Tot marţi, în cadrul audierii la finalul căreia starul de comedie şi-a aflat pedeapsa în urma condamnării pentru agresiune sexuală, actorul Bill Cosby a fost declarat "prădător sexual violent" în virtutea legilor din statul american Pennsylvania.
Prin decizia judecătorului de a-l declara pe Bill Cosby un "prădător", starul de televiziune, supranumit în trecut "America's Dad", va fi inclus pe lista infractorilor sexuali din Statele Unite. El va trebui să urmeze cursuri lunare de consiliere psihologică şi va rămâne pentru toată viaţa înscris în registrul infractorilor sexuali, administrat de poliţie. Vecinii şi şcolile vor primi notificări în acest sens prin intermediul unor documente care includ numele, adresa şi infracţiunile comise de Bill Cosby.
Procurorii americani au cerut ca Bill Cosby, găsit vinovat în luna aprilie, să primească pedeapsa maximală - între cinci şi 10 ani de închisoare. El a devenit prima celebritate condamnată pentru agresiune sexuală după apariţia, în 2017, a mişcării #MeToo, care a încheiat carierele unor bărbaţi influenţi din entertainment, politică şi alte sectoare de activitate.
Bill Cosby şi-a construit reputaţia unui actor care apare în producţii dedicate întregii familii, după ce a interpretat îndrăgitul personaj Cliff Huxtable în sitcomul "The Cosby Show", difuzat pe micile ecrane americane în anii 1980. Popularitatea lui uriaşă a fost însă eclipsată după ce a fost condamnat în procesul demarat împotriva lui de Andrea Constand.
Mai mult de 50 femei l-au acuzat pe actor de comiterea unor abuzuri sexuale, fapte care s-ar fi petrecut în urmă cu câteva decenii, cele mai multe dintre acuzaţii fiind însă mult prea vechi pentru a putea fi deschise procese în instanţă. Cazul Andreei Constand a reprezentat singura acuzaţie ce a putut fi instrumentată şi transformată într-un proces încheiat cu o condamnare. AGERPRES