Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzații incendiare: Moștenitorul coroanei saudite este un „psihopat” criminal

Acuzații incendiare: Moștenitorul coroanei saudite este un „psihopat” criminal

de Şerban Mihăilă    |   

Moștenitorul tronului saudit, prințul Mohammed bin Salman, este un „psihopat lipsit de empatie”, care a ordonat uciderea și apoi dezmembrarea cadavrului jurnalistului Jamal Khashoggi și, de asemenea, s-a lăudat, în trecut, că l-ar fi putut omorî pe liderul de atunci al Arabiei Saudite, Regele Abdullah, pentru a-și aduce tatăl la putere. Acuzațiile aparțin unui fost oficial de rang înalt din serviciile saudite de informații, care a salvat viețile a numeroși americani și trăiește acum în exil, în Canada. Sauditul se așteaptă să fie executat la rândul său, la ordinele prințului, după ce a devenit dușmanul numărul unu al viitorului rege.

 

După ce a reușit să fugă din Arabia Saudită, în mai 2017, Saad Aljabri, fost responsabil al serviciilor secrete din țara sa, a fost avertizat de un colaborator apropiat, un an mai târziu, că o echipă saudită de asasini se îndreaptă spre Canada pentru a-l lichida. Avertismentul a fost primit la scurt timp după uciderea, în octombrie 2018, a jurnalistului saudit exilat în SUA, Jamal Khashoggi, masacrat chiar în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, de către o echipă de asasini trimisă la ordinele prințului Mohammed bin Salman, susține Saad Aljabri, într-un interviu exploziv acordat postului american de televiziune CBS, în cadrul emisiunii „60 Minutes”. „Să nu te duci în apropierea vreunei misiuni saudite din Canada! Nu te duce la consulat! Nu te duce la ambasadă”, a fost sfătuit Aljabri, potrivit propriilor declarații. Atunci când a întrebat de ce ar ține cont de această recomandare, fostul oficial saudit, citat de „The Guardian”, a primit următorul răspuns: „Deoarece l-au dezmembrat pe Khashoggi, l-au ucis. Tu ești acum în fruntea listei!”. 

Conform afirmațiilor lui Aljabri, o echipă formată din șase persoane a aterizat pe aeroportul din Ottawa, în 2018, la jumătatea lunii octombrie. Presupușii asasini au mințit autoritățile vamale că nu se cunosc între ei, aveau asupra lor un echipament „suspicios” și, în cele din urmă, au fost deportați din Canada. 

La vremea respectivă, Arabia Saudită a negat orice tentativă de asasinare a lui Aljabri pe teritoriul canadian, așa cum făcuseră, de altfel, și în cazul morții lui Khashoggi, atunci când au respins acuzațiile că execuția ar fi fost ordonată chiar de prințul Mohammed bin Salman. Guvernul canadian a dat însă o replică fermă: „Suntem conștienți de incidente în care actori străini au încercat să pună în pericol persoane ce trăiesc în Canada. Este total inacceptabil!”. Mai mult, un raport declasificat al serviciilor americane de informații, dat publicității anul acesta, precizează în mod categoric că uciderea lui Khashoggi, editorialist la „The Washington Post” și un critic virulent al familiei regale saudite, a fost aprobată de însuși prințul Mohammed bin Salman.

 

Copiii, monede de schimb

În interviul acordat CBS, Aljabri vorbește în premieră despre situația disperată a celor doi copii ai săi, Sarah și Omar, aruncați în prezent într-o închisoare din Arabia Saudită, în încercarea de a-l determina pe tatăl lor să revină în țară. „Trebuie să vorbesc despre asta. Mă adresez poporului american și administrației de la Washington, cu rugămintea de a mă ajuta ca acești copii să fie eliberați și să-și primească viețile înapoi!”, imploră el. „Mă aștept ca într-o bună zi să fiu ucis, deoarece acest individ nu-și va găsi liniștea până când nu mă vede mort!”, adaugă Aljabri, referindu-se la ura pe care i-o poartă Mohammed bin Salman. 

Aljabri era unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Mohammed bin Nayef, fostul prinț moștenitor și ministrul de Interne al țării, reținut în prezent în Arabia Saudită, fiind considerat un potențial rival politic al lui Mohammed bin Salman. 

 

Inel cu otravă din Rusia, pentru rege

În același interviu, Aljabri îl descrie pe actualul prinț moștenitor drept un om nesăbuit, care nu este demn de încredere. „Este un psihopat lipsit de empatie, care nu simte nicio emoție”, spune el. Aljabri mai susține că Mohammed bin Salman „se teme” de informațiile pe care fostul responsabil al serviciilor secrete saudite de le știe despre el. Între aceste informații compromițătoare, Aljabri menționează o înregistrate din 2014, dintre Mohammed bin Salman și Mohammed bin Nayef, care era încă prinț moștenitor la vremea respectivă, în care actualul moștenitor al tronului saudit ar fi susținut că l-ar fi putut ucide pe Regele Abdullah, aflat atunci la putere, pentru a-i face loc tatălui său, Salman. „I-a spus: «Vreau să-l ucid pe Regele Abdullah. Fac rost de un inel cu otravă din Rusia. Este suficient să dau apoi mâna cu el și e terminat!»”, susține Aljabri. El mai afirmă că știe unde sunt ascunse două copii ale acestei înregistrări. 

 

Aljabri a salvat vieți de americani

Autoritățile saudite nu au răspuns punctual acuzațiilor formulate de Aljabri. Riadul a încercat să-l discrediteze însă pe fostul șef al serviciilor de informații saudite, printr-un comunicat general. „Saad Aljabri este o fostă oficialitate guvernamentală discreditată, cu un trecut lung în fabricarea și crearea de informații care abat atenția pentru a ascunde infracțiunile financiare săvârșite de el”, arată comunicatul. Conducerea de la Riad susține că Aljabri a furat sute de milioane de dolari din vistieria țării. 

El se bucură însă de sprijin în SUA, unde foști lideri ai serviciilor secrete americane afirmă că Aljabri a contribuit la salvarea de vieți americane și saudite, după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Potrivit fostului director al CIA Mike Morell, Aljabri este „un om onorabil”. În cadrul aceleiași emisiuni, Morell a spus că informațiile oferite de responsabilul saudit au dus la neutralizarea unor bombe plasate de organizația teroristă Al-Qaeda în două imprimante, la bordul a două avioane. Morell a adăugat că mai există exemple în care Aljabri a salvat vieți ale unor americani, însă cazurile respective sunt încă clasificate și nu poate vorbi despre acestea. 

 

Imagine șifonată 

Acuzațiile lui Aljabri vin pe fondul unor încercări susținute ale prințului moștenitor de a-și îmbunătăți imaginea. Recent, Mohammed bin Salman a cumpărat populara formație britanică de fotbal Newcastle United, în speranța de a stabili un nou cap de pod în Europa. Eforturile sale par, deocamdată, insuficiente. În martie, Oficiul Directorului Departamentului de Informaţii Naţionale din SUA a publicat un raport care subliniază că prințul şi-a dat acordul pentru uciderea lui Khashoggi. După difuzarea documentului, administraţia Biden a anunţat restricţii de viză în cazul a 76 de saudiţi, unii dintre ei având legătură cu moartea lui Khashoggi, şi sancţiuni aplicate unui fost responsabil din serviciile secrete saudite, garda de corp personală a prinţului moştenitor. Spre indignarea comunității internaționale, Casa Albă nu a anunţat însă măsuri directe contra lui Mohammed bin Salman, pe care îl consideră vinovat nu doar de asasinarea jurnalistului, ci şi de numeroase încălcări ale drepturilor omului în regat.

După moartea lui Khashoggi, opt indivizi au fost condamnaţi pentru crimă în Arabia Saudită şi cinci dintre ei au primit sentinţa capitală, într-un proces considerat o parodie. Ulterior, condamnările la moarte au fost comutate în sentinţe de 20 de ani de închisoare. Atât ancheta autorităților, cât și derularea procesului par să fi avut un singur obiectiv: mușamalizarea rolului jucat de moștenitorul tronului saudit, considerat artizanul masacrului.  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri