Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Adiponectina - hormonul care-ți reglează metabolismul

Adiponectina - hormonul care-ți reglează metabolismul

de Florian Saiu    |   

Adiponectina este atât de importantă pentru un metabolism sănătos, încât se găsește în sânge la valori de 1.000 de ori mai mari decât orice alt hormon din organism.

O cantitate suficientă de adiponectină în sânge este, după cum vom descoperi în articolul propus aici, un semn de sănătate. Dar să înțelegem cum funcționează concret acest hormon: „Adiponectina acționează ajutând corpul să păstreze o cantitate mare de glucoză necesară pentru energie. Există tot timpul o anumită cantitate în fluxul sanguin care asigură combustibil pentru menținerea permanentă a funcțiilor organelor. Acest nivel de bază al glucozei este cunoscut drept glicemie preprandială. Se recoltează sânge dimineața înainte de micul-dejun (ești instruit să nu mănânci peste noapte), pentru a se stabili cum funcționează metabolismul bazal”, menționa dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Insulina, la control

Și? „Dacă glicemia preprandială este mai mare decât valorile normale, adică între 70 și 100 mg/dl, înseamnă că în fluxul sanguin se află mai multă energie decât ai nevoie, iar metabolismul nu funcționează eficient. Rolul adiponectinei este de a se asigura că glicemia este întotdeauna la niveluri normale. Ea controlează efectele insulinei, hormonul metabolic produs de pancreas. De fiecare dată când mănânci, pancreasul eliberează mai multă insulină. Funcția insulinei în sânge este aceea de a ajuta celulele să absoarbă glucoza și să depoziteze energia”.

Frica de diabet

Mai mult: „Adiponectina face celulele mai sensibile la insulină, pentru ca glucoza să fie absorbită mai repede și mai eficient. Aceasta se numește sensibilitate la insulină și este crucială pentru menținerea unui metabolism sănătos. Când celulele își pierd sensibilitatea la insulină, valorile glicemiei încep să crească la niveluri anormal de ridicate, întrucât celulele nu pot absorbi combustibilul. Aceasta este o problemă majoră, deoarece, fără insulină sau o sensibilitate adecvată la insulină, mușchii slăbesc, creierul încetinește și celelalte organe cedează rapid din cauza lipsei energiei. Toate aceste simptome marchează începutul sindromului metabolic și prezic instalarea temută a diabetului”.

Stabilirea numărului vaselor de sânge

În completare: „Adiponectina este și antiinflamatoare. La valorile ridicate care se găsesc în mod normal în fluxul sanguin, acest hormon al grăsimii protejează întregul organism de inflamații, ceea ce împiedică invadarea căptușelii vaselor sanguine de orice intruziune. Vasele sanguine sănătoase, neinflamate, sunt mai puțin predispuse să dezvolte ateroscleroză și să sufere de blocajele întâlnite în cazul bolii arteriale coronariene. Pe lângă efectele sale asupra sensibilității la insulină, adiponectina stimulează și angiogeneza, mai precis asigură existența a suficiente vase de sânge care să transporte insulina către toate celulele unui organism”.

Gras, nu obez

Aproape de concluzie: „Grăsimea corporală este fabrica adiponectinei, așa că trebuie să ai suficientă grăsime pentru menținerea unui metabolism sănătos. Persoanele obeze au multă grăsime corporală, dar funcționarea improprie cauzată de grăsimea în exces poate determina scăderea valorilor normale ale adiponectinei. În cazul obezității, se întâmplă mai des să observăm valori scăzute ale adiponectinei și valori mai mari ale inflamației în organism, ceea ce reprezintă un pericol, deoarece multe dintre cele mai periculoase boli cronice sunt cauzate de inflamație”.

„Rolul adiponectinei este de a se asigura că glicemia este întotdeauna la niveluri normale. Ea controlează efectele insulinei, hormonul metabolic produs de pancreas”, dr. William W. Li

 

„Grăsimea corporală este fabrica adiponectinei, așa că trebuie să ai suficientă grăsime pentru menținerea unui metabolism sănătos”, dr. William W. Li

Subiecte în articol: Adiponectina metabolism hormon
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri