Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Efectele micului dejun asupra calității vieții adolescenților

Efectele micului dejun asupra calității vieții adolescenților

de Anastasia Paul    |   

Micul dejun este sărbătorit de mulți oameni ca fiind cea mai importantă masă a zilei.

Potrivit unui studiu, publicat în Jurnalul de nutriție, 2024, și efectuat pe aproape 150.000 de copii și adolescenți din întreaga lume, cei care iau micul dejun s-au declarat mai mulțumiți decât cei care sar peste masa de dimineață. 

Participanții aveau vârste cuprinse între 10 și 17 ani și proveneau din 42 de țări diferite, inclusiv Rusia, Anglia, Scoția, Canada și multe alte țări din Europa și Orientul Mijlociu.

Într-un chestionar, participanții au fost întrebați: „Cât de des luați de obicei micul dejun (mai mult decât un pahar de lapte sau suc de fructe)?” Au răspuns că acest lucru se întâmplă atât în ​​zilele de școală, cât și în weekend.

Citiți și Afinele - fructele care-ți fortifică organismul

Li s-a cerut apoi să evalueze calitatea vieții, pe o scară de la 0 la 10, 10 fiind „cea mai înaltă” și 0 reprezentând „cea mai proastă”.

Când rezultatele anonime au fost reprezentate pe un grafic, unde o axă era frecvența micului dejun, iar cealaltă era calitatea vieții, a apărut o linie aproape dreaptă între punctele de date.

La capătul liniei erau cei care nu au luat niciodată micul dejun. Ei au arătat cele mai mici scoruri medii de satisfacție a vieții, cu o medie de 5,5 până la 5,8 puncte.

Satisfacția vieții și micul dejun

„Rezultatele au arătat unele inconsecvențe între țări, care ar putea fi influențate de diverse culturi și stiluri de viață, și de factori socio-economici”, notează autorul principal Lee Smith, epidemiolog de la Universitatea Anglia Ruskin din Regatul Unit.

„În pofida acestui fapt, rezultatele noastre arată că, în toate țările examinate, satisfacția de viață raportată este în general mai mare la cei care iau micul dejun zilnic decât la cei care nu mănâncă niciodată micul dejun”.

Descoperirile se aliniază cu un studiu efectuat în Australia, pe peste 70.000 de copii, care a constatat că săritul peste micul dejun este legat de o satisfacție scăzută a vieții atât la băieți, cât și la fete cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani.

Nu s-a stabilit dacă această asociere derivă sau nu din lipsa micului dejun în mod specific sau din renunțarea la toate mesele. Dar cercetări mai specifice au arătat că un mic dejun nutritiv este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătatea mentală și fizică, inclusiv îmbunătățirea memoriei, a funcției cognitive și a activității fizice.

Citiți și Beneficiile semințelor de pepene verde: Recomandările Lidiei Fecioru pentru sănătate

Este important de reținut că rezultatele se bazează pe studii de asociere, ceea ce înseamnă că micul dejun în sine nu poate fi neapărat motivul. Se poate ca orice provoacă omiterea micului dejun să fie și în spatele celorlalte consecințe negative.

Cu toate acestea, un studiu revelator din Coreea de Sud a constatat că, pe măsură ce frecvența copilului de a consuma micul dejun crește, simptomele „somatice” ale acestora, cum ar fi ritmul respirator, oboseala, problemele de somn, greața, pofta de mâncare, durerile de cap și febra, scad și ele.

Și aceste avantaje s-ar putea să nu se aplice doar tinerilor.

O meta-analiză din 2022  a constatat că săritul peste micul dejun a fost legat în mod pozitiv de un risc crescut de depresie, stres și suferință psihică la toate grupele de vârstă, dar mai ales pentru persoanele sub 18 ani.

„Literatura științifică a evidențiat în mod constant relația dintre săritul peste micul dejun și dispozițiile negative la adolescenți. În ciuda acestui fapt, asocierea frecvenței micului dejun cu satisfacția percepută de viață a adolescenților a fost relativ subexplorată”, scriu autorul principal José Francisco López-Gil și colegii săi.

Rezultatul este că nimeni nu știe cu adevărat de ce micul dejun este atât de strâns legat de starea de spirit a adolescenților.

„Consumarea unui mic dejun adecvat oferă energia și nutrienții necesari pentru o funcționare cognitivă optimă și îmbunătățește concentrarea, memoria și capacitatea de învățare”, explică Smith.

„Un alt motiv ar putea fi amestecul de vitamine și minerale pe care îl obținem din micul dejun zilnic, iar faptul că nu le luăm în mod regulat poate duce la o satisfacție mai scăzută a vieții, în timp. O rutină obișnuită care include micul dejun poate aduce, de asemenea, structură și un tonus pozitiv pentru restul zilei.”

Prin urmare, aceasta este o masă pe care tinerii nu ar trebui să o omită din rutina zilnică, potrivit sciencealert.com.

 

Subiecte în articol: adolescenti mic dejun calitatea vietii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri