Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Afacere de succes”, floare rară în România

„Afacere de succes”, floare rară în România

de Valentin Gros    |   

Întreprinderile mari și mijlocii din România evoluează slab, comparativ cu aceleași companii din celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Avem cea mai mică proporție de „firme de succes” din total și tot pe la coada clasamentului ne situăm și ca pondere a numărului de angajați care muncesc în aceste firme.

 

Dintre firmele cu peste 10 angajați din țara noastră, numai 2,6% au creștere ridicată, potrivit datelor Eurostat. Din acest punct de vedere, ne clasăm pe ultimul loc în spațiul comunitar. Imediat deasupra noastră în clasament se situează Cipru (2,7%), Belgia (7,4%), Austria (8,5%), Danemarca și Lituania (10,2%). Cel mai bine la acest capitol stă Grecia, cu 16,9% dintre firmele mici și mijlocii având creștere ridicată. Pe locurile următoare se află Olanda (16,3%), Spania (16,1%) și Irlanda (15,8%). Datele privind celelalte state foste comuniste arată mult mai îmbucurător decât ale noastre, procentajele fiind de peste patru ori mai mari. Ungaria și Polonia au fiecare o pondere de 12,5%, Cehia, de 11,6%, Bulgaria, de 11,2%.

Numai 6,9% dintre angajații români lucrează la firmele de succes. După acest criteriu, ocupăm antepenultimul loc din UE. Se situează pe poziții inferioare doar Cipru (4,5%) și Belgia (6%). Țara unde angajații acestor firme au cea mai mare pondere în total este Olanda (28%), urmată de Grecia (25,6%), Irlanda (23,7%), Portugalia (21,8%) și Spania (21,4%).

La nivelul UE, domeniul de activitate care înglobează cea mai mare proporție de întreprinderi cu creștere ridicată este „Informații și comunicații” (reprezentând 18% din întreprinderile active). La polul opus se află „Imobiliare” și „Electricitate, gaz, aer condiționat” (ambele 8%). În UE funcționează aproape 172.000 de companii clasificate ca având o creștere ridicată, acestea reprezentând 11,9% din total și cuprinzând 14 milioane de angajați (15% din totalul angajaților). 

 

1.400 de „firme de succes” cu 220.000 de angajați activează în România

Între linii

O companie are creștere ridicată atunci când are o majorare medie de minimum 20% pe trei ani, sau o majorare anuală de minimum 10% trei ani consecutiv la numărul de angajați sau cifra de afaceri.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri