Jurnalul.ro Special Anchete Afacerile controlate de alți doi oligarhi ruși, blocate de Fiscul românesc

Afacerile controlate de alți doi oligarhi ruși, blocate de Fiscul românesc

de Ion Alexandru    |   

Agenția Națională de Administrare Fiscală a dispus, la finalul săptămânii trecute, blocarea a trei acreditive remise de EximBank SA în conturile a două companii externe, controlate de oligarhii ruși Alisher Usmanov și Viktor Rashinkov, în valoare totală de 4.579.074,45 de euro. Ambii magnați patronează companii care activează în metalurgie și oțel, iar primul a fost, la un moment dat, cel mai important miliardar de la Moscova, cu o avere estimată, în prezent, la aproape 20 de miliarde de dolari. Al doilea oligarh se află pe lista „neagră” a Uniunii Europene, fiind considerat unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al Federației Ruse.

Președintele ANAF a dispus, în legătură cu relațiile bancare ale entităților controlate de cei doi oligarhi ruși, blocarea unor acreditive emise de EximBank SA. Acreditivul este un angajament încheiat cu o bancă, prin care unui client din afara țării în care activează banca i se pune la dispoziție o sumă de bani. Contul respectivului client este debitat, astfel, cu suma cerută, iar banca emitentă solicită băncii-corespondent să remită banii acolo unde clientul solicită.

De regulă, acreditivele sunt utilizate mai ales de companiile care întârzie în mod repetat efectuarea de plăți către furnizori. Plățile din acreditiv se efectuează de bancă pe măsura executării obligațiilor contractuale și a prezentării de către furnizor a documentelor stabilite prin condițiile de deschidere a acreditivului, cum ar fi factura, dovada de livrare sau de predare a mărfurilor.

Regulamentul UE din 2014, actualizat

Primul ordin remis în acest sens, în data de 30 martie 2022, de către președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, are numărul 495 și se referă la blocarea a unui acreditiv – DTF/LCI/1435 – emis de Exim Bank SA în numele entității Metaloinvest Trading AG. Mai exact, se blochează acest acreditv pentru suma de 1.600.331,24 de dolari SUA.

Conform documentului citat, ordinul a fost emis pentru că respectiva entitate este controlată în mod direct de persoana fizică Alisher Usmanov, listată potrivit anexei Regulamentului UE nr. 269/2014, a Consiliului, din data de 17 martie 2014, actualizat, privind instituirea unor măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Usmanov a deținut 30% din clubul de fotbal Arsenal

Alisher Usmanov, cel care controlează entitatea sancționată, Metaloinvest Trading AG, a fost, la un moment dat, cel mai bogat oligarh din Rusia, în prezent aflându-se pe locul al treilea în topul magnaților moscoviți. Averea sa este estimată de 19,6 miliarde de dolari. Usmanov a făcut avere din afaceri cu metale și oțel, este acționarul majoritar al Metaloinvest, care este printre principalii producători de oțel și metale al Rusiei.

Usmanov a deținut, până de curând, un pachet de 30 la sută din acțiunile clubului de fotbal Arsenal FC. În 3 martie 2022, Trezoreria americană a autorizat toate tranzacțiile și a deblocat toate popririle impuse oricărei activități deținute în proporție de cel puțin 50 la sută de către Alisher Usmanov, însă anunțând, totodată, că va continua să îl monitorizeze pe oligarh.

În schimb, Uniunea Europeană nu l-a „iertat”. Spre exemplu, Germania i-a confiscat, recent, un iaht, denumit „Dilbar”, estimat la 600 de milioane de dolari, andocat în portul din Hamburg.

Al doilea sancționat, considerat unul dintre cei mai mari contributori la bugetul Rusiei

Tot în  data de 30 martie 2022, președintele ANAF a emis un alt ordin, cu numărul 496/2022, privind blocarea acreditivelor DTK/LCI/14319, respectiv DFT/LCI/14320, emise, de asemenea, de EximBank SA, în beneficiul unei alte entități, denumită MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletme Cilgi AS. Compania vizată este controlată, spune ANAF, în mod indirect, de persoana fizică listată, în același Regulament UE, pe nume Viktor Filippovich Rashinkov.

Astfel, pentru primul acreditiv, a fost blocată suma de 1.311.337,32 de euro, iar pentru cel de-al doilea acreditiv a fost blocată suma de 1.819.224,73 de euro.

Viktor Filippovich Rashinkov este un oligarh rus a cărui avere este estimată la 6,8 miliarde de dolari.

Conform Anexei Regulamentului UE nr. 269/2014 al Consiliului, actualizat, Rashinkov a fost trecut pe această listă neagră în data de 15 martie 2022. În documentul citat se notează despre acest magnat că „este un important oligarh rus, patron și președinte al Consiliului de Administrație al Combinatului Metalurgic Magnitigrosk (MMK), combinat care este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”.

Regulamentul arată că „suma finală suportată de societate (la buget - n.red.) a crescut recent, ceea ce a dus la contribuții considerabil mai mari pentru bugetul de stat al Rusiei. Prin urmare, este unul dintre principalii oameni de afaceri ruși implicați în realizarea economiei care furnizează o sumă substanțială de venituri guvernului Federației Rusiei, care este responsabilă de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei”.

Cu câteva zile înainte, ANAF a blocat conturile companiilor lui Dmitry Pumpyansky

Reamintim că pe data de 24 martie, același președinte al ANAF, Mirela Călugăreanu, a emis alte trei ordine prin care au fost blocate fondurile și toate resursele economice deținute în România de trei entități controlate, indirect, de miliardarul rus Dmitry Alexandrovich Pumpyansky.

Astfel, primul Ordin al președintelui ANAF are numărul 466 și a fost remis în 24 martie 2022. El se referă la blocarea fondurilor și resurselor economice deținute de entitatea TMK Europe GMBh. „Persoana desemnată, Dmitry Alexandrovich Pumpyansky, listată conform Regulamentului UE nr. 269/2014 al Consiliului (…), controlează în mod indirect TMK Europe GMBh, prin intermediul entității TMK Steel Holding Limited (Cipru)”, se arată în Ordinul ANAF.

Un al doilea Ordin vizează blocarea fondurilor și resurselor economice deținute de compania SC TMK Assets SRL. Potrivit documentului, miliardarul rus Dmitry Alexandrovich Pumpyansky controlează indirect această societate prin intermediul TMK Steel Holding Limited. SC TMK Assets SRL nu va mai putea dispune de două conturi bancare deschise la Unicredit Bank SA și de fondurile și resursele financiare deținute în România.

Al treilea Ordin se referă la blocarea fondurilor și resurselor economice deținute de societatea SC TMK – Artrom SA, de asemenea controlată în mod indirect de miliardarul Dmitry Alexandrovich Pumpyansky prin intermediul aceluiași offshore cipriot, TMK Steel Holding Limited. Acestei companii i-au fost blocate 51 de conturi curente, două depozite la vedere și alte trei depozite la termen, precum și orice alte fonduri sau resurse economice.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri