Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Afecțiunea de care suferă 12% dintre adolescenți. De la ce vârstă ar trebui să aibă smartphone

Sfaturi pentru părinți. Afecțiunea de care suferă 12% dintre adolescenți. De la ce vârstă ar trebui să aibă smartphone

de Redacția Jurnalul    |   

Trecerea de la copilărie la maturitate nu este deloc ușoară. Astfel că 1 din 8 adolescenți suferă de anxietate, la un moment dat, iar simptomele apar de la vârste mici.

Adolescentul devine retras, chiar singuratic, nu mai povestește părinților despre viața lui, dar dacă schimbările de comportament sunt extreme, pot fi semn de anxietate sau chiar depresie. 

Studiile arată că primele semne ale tulburărilor afective apar de la 10 ani dar devin mai frecvente în jurul vârstei de 14 ani. 

"Fricile care apar dintr-odată, dacă ne spune că are temeri, că se teme de şcoală, de viitor, că îi e teamă de mâine la test, şi vine un tipar necaracteristic la copil, dacă apar şi întrebări frecvente legate de frici este un semnal de alarma pentru un tipar de anxietate", explică Bogdan Fitiu, medic psihitru.

Teama și chiar un atac de panică nu este neapărat un semn de anxietate. Însă accenturarea fricilor, îngrijorarea excesivă pot fi semne îngrijorătoare. 

Cercetările arată că riscul de comportamente de autovătămare ori chiar suicid crește la persoanele cu depresie și anxietate, astfel că este recomandat ca părinții să ceară ajutorul unui specialist. 

Deși nevoile primare ale unui adolescent sunt satisfăcute în mare parte, în țările dezvoltate, riscurile de afectare a sănătății mintale sunt mari. 

Studiile arată că expunerea la violenţă acasă, la şcoală, bullying-ul, cerințele educaţionale mari, problemele socioeconomice, de identitate sexuală sau chiar apartenenţa la o anumită etnie, alte tulburări comportamentale sau boli cronice, un mediu familial instabil, divorţul sau decesul părinţilor pot fi cazul dezvoltării tulburărilor psihice la adolescenți. 

De la ce vârstă ar trebui să aibă copiii smartphone

Un studiu recent, realizat în Franța, la cererea președintelui Emmanuel Macron, arată că sub 11 ani, copiii nu ar trebui să aibă telefon mobil, cei de 13 ani să nu aibă acces la internet, iar cei de peste 15 ani doar pe site-urile de socializare potrivite pentru vârsta lor. 

Cercetarea a fost coordonată de o echipă de psihiatri, neurologi şi psihologi, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: anxietate adolescent parinti smartphone
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri