Jurnalul.ro Tech Agenția Spațială Europeană va monta ceasuri atomice în spațiu pentru a testa efectul Einstein

Agenția Spațială Europeană va monta ceasuri atomice în spațiu pentru a testa efectul Einstein

de Redacția Jurnalul    |   
Agenția Spațială Europeană va monta ceasuri atomice în spațiu pentru a testa efectul Einstein

Agenția Spațială Europeană va monta ceasuri atomice pe Stația Spațială Internațională pentru a testa efectul Einstein. În teoria relativității generale, Albert Einstein a stabilit că timpul nu este același peste tot și încetinește în apropierea unui obiect masiv. Misiunea este lansată luni.

Agenția Spațială Europeană (ESA) lansează luni rețeaua de ceasuri atomice ACES, care se va andoca la Stația Spațială Internațională pentru a măsura efectul gravitației asupra curgerii timpului. Prezent în „toate ecuațiile fizicii”, timpul este esențial pentru funcționarea computerelor și a sistemelor de geo-localizare prin satelit, a explicat Simon Weinberg, șeful proiectului ACES de la ESA, într-o conferință de presă dinaintea lansării, potrivit Le Figaro.

Totuși, în 1915, Albert Einstein a revoluționat viziunea asupra timpului, care până atunci fusese considerată universală și absolută. În teoria sa a relativității generale, el a prezis că timpul nu este același peste tot și încetinește în apropierea unui obiect masiv. De exemplu, pe Pământ, timpul trece mai repede în vârful Turnului Eiffel decât la baza acestuia, dar acest „efect Einstein” este imposibil de sesizat de către oameni.

Totuși, efectul devine sesizabil în cazul deplasărilor în spațiu. Pe orbită, ceasurile atomice ale sateliților de geo-localizare avansează cu 40 de microsecunde în fiecare zi față de cele poziționate pe Pământ. Obiectivul misiunii europene este de a îmbunătăți măsurarea acestei „deplasări gravitaționale” cu două zecimale.

Rețeaua ACES, care este transportată la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, urmează să decoleze luni, de la Cape Canaveral, SUA. Un braț robotic o va monta în afara Stației Spațiale Internaționale și va rămâne acolo timp de 30 de luni pentru a colecta date de la ceasuri.

Rezultatele vor fi analizate pentru a determina dacă sunt în concordanță cu predicțiile teoriei relativității, explică specialiștii. Astfel, se va deschide o nouă fereastră în lumea fizicii care ar putea oferi răspunsuri căutate de toți fizicienii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri