Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura României nu se dezvoltă pentru că banii UE merg pe cazuri sociale

Agricultura României nu se dezvoltă pentru că banii UE merg pe cazuri sociale

de Cristian Anton    |   

Agricultura românească nu s-a dezvoltat cum ar fi trebuit pentru că mai bine de 30% din subvenţiile europene au mers spre protecţie socială şi nu dotarea exploataţiilor agricole. Practic, au fost bani pierduţi, care nu au produs nimic.

 

"Nu întotdeauna banii au fost alocaţi acolo unde trebuie. S-au pierdut foarte mulţi bani şi încă se mai pierd. Sume foarte mari au mers în protecţie socială, cred că peste 30% de fondurile absorbite. Asta a încetinit performanţa şi din acest motiv nu întotdeauna sumele respective au fost şi suficiente ca să îţi dea posibilitatea, într-un timp relativ scurt, să îţi poţi dota exploataţia agricolă. Sperăm că va veni şi ziua în care de la un pupitru să poţi să îţi dirijezi întreaga activitate din exploataţie", a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Potrivit acestuia, subvenţiile alocate doar în protecţia socială a agricultorilor reprezintă bani pierduţi, care nu se mai întorc. "Îţi dau dumitale nişte bani, care nu ai nicio obligaţie, îi mănânci, ai luat o rochiţă şi atât. Înapoi nu se mai întoarce nimic, iar pentru o evoluţie sănătoasă banul trebuie să circule şi trebuie să producă în fiecare zi. Acei bani nu mai produc nimic. Gândiţi-vă că din cele 10 milioane de hectare, trei milioane de hectare sunt ale celor despre care vorbesc, cu unu, două sau cu trei hectare. Agricultorul care a avut două hectare acum 7-8 ani, tot două hectare are şi acum", a adăugat Laurenţiu Baciu. 



“Ministrul face risipă de energie din dorinţa de a realiza ceva, dar nu are echipă”, şeful LAPAR despre ministrul Agriculturii 

"N-aş vrea să spun eu prea multe, pentru că nu sunt eu în măsură dacă stăpâneşte sau nu situaţia ministrul Agriculturii, dar cred că în afară de voinţă şi energie, nu are echipă care să îl ajute. Pot să zic că face risipă de energie din dorinţa de a realiza ceva, dar nu are echipă. Probabil că o să şi-o formeze, însă a fost într-o perioadă în care trebuia să ia foarte multe decizii prioritare şi din păcate nu a avut cu cine", a spus preşedintele LAPAR, referindu-se la prestaţia actualului ministru al Agriculturii.  De asemenea, preşedintele LAPAR a mai arătat că pentru ca fermierii să ţină pasul cu alţi fermieri europeni, aceştia trebuie să apeleze la o agricultura modernă.

 

“Nu ne mai putem permite sa facem această activitate la voia întâmplării. Pentru a avea o anumită producţie trebuie să ţinem cont de anumiţi factori. Trebuie să analizăm fiecare specie în parte şi să vedem de ce condiţii are nevoie. Noi din cauza condiţiilor precare nu am reuşit să ţinem pasul cu tehnologia. A devenit o mare problemă recuperarea cheltuielilor deoarece piaţa este în stagnarea pe când preţurile inputurilor sunt în continuă ascensiune”, a adăugat Baciu.

Laurenţiu Baciu a subliniat că este nemulţumit de modificările aduse Legii 619/2015 privind criteriile de eligibilitate, condiţiile specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi, apreciind însă faptul că fermierii şi-au primit plăţile integrale aferente anului 2016.

 

Din cele 7,6 miliarde de euro primite de România de la Uniunea Europeană pentru agricultură, peste 2,5 miliarde au fost “pomeni” sociale

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri