Niciunul dintre chatbot-uri nu a obținut un scor perfect la testul MoCA, care evaluează memoria, atenția, limbajul și abilitățile vizuale.
ChatGPT în cea mai recentă versiune (4o) a obținut cel mai bun rezultat - 26 puncte din 30, în timp ce Gemini de la Google a avut doar 16 puncte, un scor asociat cu deteriorarea cognitivă la pacienții umani.
Toate chatbot-urile au eșuat la sarcinile care necesită abilități vizuale și executive, precum desenarea unui ceas sau conectarea unor puncte într-o anumită ordine.
Mai mult, versiunile mai vechi ale acestor programe au obținut scoruri mai slabe, similar cu modul în care pacienții mai în vârstă tind să aibă rezultate mai proaste la aceste teste.
Studiul pune sub semnul întrebării predicțiile entuziaste despre înlocuirea medicilor cu inteligența artificială. De fapt, cercetătorii sugerează că în viitor, neurologii s-ar putea trezi tratând „pacienți virtuali" - programe de inteligență artificială care suferă ele însele de tulburări cognitive.
Deși chatbot-urile s-au descurcat bine la sarcinile care implică limbaj și atenție, eșecul lor în interpretarea scenelor vizuale complexe și lipsa empatiei arată limitele fundamentale ale acestei tehnologii în contextul medical.
(sursa: Mediafax)