Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ai observat că atunci când consumi anumite alimente ești mai fericit? Iată de ce

Ai observat că atunci când consumi anumite alimente ești mai fericit? Iată de ce

Toată viața alergăm după fericire. Încercăm în mod constant lucruri noi pentru a ne îmbunătăți starea mentală, cum ar fi terapia, noi rutine de exerciții și meditații pentru a găsi pacea și bucuria. Cu siguranță ai auzit și de anumite alimente care pot să-ți ridice moralul! Potrivit cnet.com, studiile care leagă nutriția de o stare mentală pozitivă au apărut în ultimul deceniu, iar anumite alimente sunt asociate cu creșterea serotoninei în creierul nostru. Serotonina, cunoscută și ca „hormonul fericirii”, este o substanță chimică ce joacă un rol important în reglarea stării noastre de spirit. Nivelurile scăzute de serotonină pot cauza o schimbare a dispoziției în sens negativ.

Când avem o stare proastă, primul nostru instinct este să mâncăm niște prăjituri sau alimente dulci. Deși acestea ne pot oferi o oarecare satisfacție de moment, este puțin probabil să ne ajute sănătatea mintală pe termen lung. În schimb, o idee mai bună ar fi să alegem alimente bogate în nutrienți, precum cele pe care vi le vom prezenta în continuare.

Iată 7 alimente care îți ridică starea de spirit și te fac fericit:

1. Ciocolata neagra

Cercetătorii au constatat că ciocolata neagră poate contribui în sens pozitiv la starea de spirit. Există trei componente principale găsite în ciocolată care sunt asociate cu sentimentul de fericire: triptofan, teobromină și feniletilalanina. Triptofanul este un aminoacid pe care creierul îl folosește pentru a produce serotonină. Teobromina este un stimulent slab care vă poate îmbunătăți starea de spirit, iar feniletilalanina este un alt aminoacid folosit de organism pentru a produce dopamină, care acționează ca un antidepresiv.

2. Banane

Dacă a existat vreodată ceva numit „mâncare de bună dispoziție”, atunci bananele se încadrează perfect în definiție. Bananele pot juca un rol crucial în reglarea stării de spirit într-un mod indirect. Corpul tău are nevoie de vitamina B6 pentru a crea serotonină, iar bananele sunt deosebit de bogate în acest nutrient. O singură banană de mărime medie conține până la 0,4 mg de vitamina B6, care reprezintă aproximativ 25% din aportul zilnic recomandat.

3. Nucă de cocos

Nuca de cocos este încărcată cu trigliceride cu lanț mediu, care vă pot ajuta să vă creșteți nivelul energetic. Un alt motiv pentru care nuca de cocos este considerată hrană pentru starea de spirit este că un studiu pe animale din 2017 a constatat că anumite substanțe din  laptele de cocos pot reduce anxietatea.

4. Cafea

O analiză din 2016 a concluzionat că băutul cafelei este asociat în mod semnificativ cu scăderea riscului de depresie. Un alt studiu a arătat că o ceașcă de cafea - atât cofeinizată, cât și decofeinizată - a îmbunătățit semnificativ starea de spirit a subiecților în comparație cu cei care au ingerat o băutură placebo.

5. Avocado

Acest fruct neted și cremos este plin de nutrienți, inclusiv colină, pe care corpul tău o folosește pentru a-ți regla sistemul nervos și starea de spirit. Un studiu din 2020 a constatat că grăsimile sănătoase din avocado sunt asociate cu scăderea anxietății la femei. Un alt motiv excelent pentru a consuma mai mult avocado este că sunt bogate în vitamina B, care a fost legată de un nivel mai scăzut de stres.

6. Fructele de pădure

Consumul unui număr mare de pădure este asociat cu o sănătate mintală mai bună. Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, cunoscuți și sub denumirea de flavonoide, care pot reduce simptomele depresiei. Un alt studiu în care subiecților li s-a administrat suc de afine a arătat rezultate promițătoare care au legat aportul de afine cu declinul cognitiv mai lent asociat cu îmbătrânirea.

7. Alimente fermentate

Alimentele care trec printr-un proces de fermentație, cum ar fi varza murată, kimchi, chefir, kombucha și iaurt vă ajută să vă mențineți un intestin sănătos și, de asemenea, vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit. Procesul de fermentație creează probiotice, care, la rândul lor, susțin bacteriile sănătoase din intestin. Acum, ce legătură are intestinul tău cu starea ta de spirit? Păi…are. Până la 90% din serotonina produsă de corpul dumneavoastră este creată din celulele intestinale. Prin urmare, consumul de alimente fermentate promovează o producție mai bună de serotonină.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri