Jurnalul.ro Ştiri Externe AIEA: Este evident că integritatea fizică a centralei nucleare Zaporojie. Este ceva ce nu poate continua să se întâmple

AIEA: Este evident că integritatea fizică a centralei nucleare Zaporojie. Este ceva ce nu poate continua să se întâmple

Integritatea fizică a centralei nucleare Zaporojie a fost afectată în repetate rânduri, a spus șeful AIEA, Rafael Grossi, citat de Reuters. Aceasta a mai precizat că vor fi evaluate pagubele materiale.

"Este evident că integritatea fizică a uzinei a fost încălcată, de mai multe ori. Este ceva ce nu poate continua să se întâmple", a declarat oficialul AIEA. 

El s-a aflat, joi, timp de câteva ore la sediul centralei iar seara s-a întors în teritoriul controlat de autoritățile de la Kiev dar experții vor rămâne la centrală. 

Grossi a precizat că a vizitat doar zonele importante, respectiv sistemele de urgență și camerele de control. Echipa sa va trebui acum să muncească mai mult pentru a finaliza analiza aspectelor tehnice.

"Nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, se află la centrală și nu se mișcă, va rămâne acolo", a explicat acesta, care a precizat că experții vor face o evaluare imprațială, neutră și solidă din punct de vedere tehnic a ceea ce se întâmplă pe teren.

Echipa AIEA a fost întârziată câteva ore din cauza bombardamentelor din apropierea amplasamentului centralei.

"Au fost momente în care focul a fost evident, mitraliere grele, mortiere de artilerie, în două sau trei momente a fost cu adevărat foarte îngrijorător, aș spune, pentru noi toți", a declarat Grossi.

Unul dintre reactoarele centralei a fost nevoit să se oprească, joi, din cauza bombardamentelor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat însă nemulțumit de declarațiile exhipei AIEA.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din zona centralei.

Subiecte în articol: Zaporojie aiea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri