Jurnalul.ro Ştiri Social Ajutor pentru mamele care nasc gemeni sau tripleți: bonă plătită de stat sau concediu simultan pentru ambii părinți

Ajutor pentru mamele care nasc gemeni sau tripleți: bonă plătită de stat sau concediu simultan pentru ambii părinți

de ​Monica Cosac    |   

Familiile în care vin pe lume gemeni, tripleți sau multipleți ar putea primi un nou ajutor, temporar, de la stat. Concret, părinții vor avea posibilitatea să opteze fie pentru a rămâne amândoi acasă, în concediul de creștere a copiilor, timp de 6 luni, fie pentru a beneficia de serviciile unei bone plătite de stat, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament. Potrivit inițiatorilor, propunerea vizează o mai bună adaptare a familiilor la provocarea îngrijirii mai multor copii deodată.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, pusă recent pe masa senatorilor, este semnată de 32 de parlamentari de la mai multe partide politice, majoritatea fiind însă de la UDMR.

„Greutățile cresc exponențial”

Potrivit inițiatorilor, dacă venirea pe lume a unui copil implică provocări semnificative pentru o familie, atât din punct de vedere emoțional, cât și financiar și organizatoric, „în cazul creșterii și îngrijirii gemenilor, tripleților sau multipleților, greutățile cresc exponențial”.

„Extinderea numărului de membri ai familiei raportat la cheltuielile necesare în astfel de cazuri, cheltuieli de cel puțin două ori mai mari pentru acoperirea necesarului lunar de scutece, hrană, îmbrăcăminte și pentru gestionarea gospodăriei, obligă, de multe ori, ca părintele care își continuă activitatea în câmpul muncii să își asume ore de muncă suplimentare sau chiar un al doilea loc de muncă.

În prezent, potrivit legislației în vigoare, nu este posibil ca ambii părinți să îngrijească concomitent noii membri ai familiei. În consecință, în majoritatea cazurilor, mama este cea care rămâne acasă și trebuie să se descurce de una singură cu nevoile zilnice legate de îngrijirea copiilor, responsabilitate ce reprezintă o provocare enormă nu doar fizică, ci și psihică și emoțională”, se arată în expunerea de motive, precizându-se că proiectul legislativ are ca scop acordarea de sprijin temporar acestor familii - și, mai ales, mamelor - și anume, până când bebelușii împlinesc 6 luni.

Părinții vor putea beneficia o singură dată de acest drept

Astfel, persoanele îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copiilor născuți dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți vor putea opta, conform actului normativ, o singură dată, la cerere, pentru unul din următoarele drepturi:

- angajarea unei persoane de îngrijire, pentru a ajuta părinții în creșterea și îngrijirea copiilor;

- efectuarea concomitentă a concediului pentru creșterea copiilor de către cei doi părinți.

În situația în care familia optează pentru prima variantă, „persoana de îngrijire” va fi angajată de agențiile pentru prestații sociale, prin încheierea unui contract individual de muncă, cu normă întreagă, pe perioadă determinată, până la împlinirea de către copii a vârstei de 6 luni, iar salariul acestor bone va fi suportat din bugetul de stat: „Plata drepturilor salariale se realizează la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și este asigurată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”.

Rolul primordial al acestor bone va fi „să ajute mamele în toate activitățile ce implică îngrijirea nou-născuților”, precizează inițiatorii.

Bone cu cursuri de puericultură

Bonele trebuie să dovedească absolvirea unui curs de puericultură, dar și că nu au antecedente penale (prin prezentarea unui certificat de cazier judiciar). De asemenea, persoana care va îngriji copiii trebuie să prezinte și document medical din care să reiasă că nu suferă de boli psihice sau boli infecto-contagioase.

Conform proiectului, pentru a putea beneficia de serviciile unei astfel de bone, părinții trebuie să depună o cerere, în termen de 10 zile de la externarea din maternitate, la primăria localității pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința.

În cazul în care familia optează pentru cea de-a doua variantă - aceea ca ambii părinți să îngrijească simultan copiii - cele 6 luni vor include și cele două luni obligatorii prevăzute pentru concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. „Asigurarea continuității perioadei de 6 luni este deosebit de importantă, astfel încât cele 2 luni să fie efectuate integral, iar părintele care solicită concediul și indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea de către copii a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, să aibă un sprijin real în acomodarea la noile realități ale vieții de familie”, spun autorii proiectului legislativ.

Practic, fiecare dintre părinți va primi indemnizația lunară pentru creșterea copilului și, foarte probabil, cele mai multe familii vor opta pentru această variantă, mai ales acolo unde există sprijin și din partea bunicilor sau dacă salariul tatălui este mult mai mare decât salariul minim pe economie, iar indemnizația - pe măsură.

În România, potrivit bazei de date a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în anul 2023 un număr 2.188 de familii erau luate în evidență ca având în îngrijire gemeni sau tripleți.

 

Impact bugetar de peste 8 milioane de euro

În varianta în care se optează pentru angajarea unei persoane cu normă întreagă de 8 ore/zi, impactul bugetar calculat de inițiatorii proiectului pe baza numărului de nașteri gemelare comunicat oficial de ANPIS și raportat la salariul minim brut, „s-ar ridica la 43.322.400 de lei pentru cele 6 luni” în care statul ar angaja aceste bone pentru copiii gemeni, tripleți sau multipleți. Ceea ce este echivalentul a peste 8,6 milioane de euro anual.

În cazul concediului simultan pentru ambii părinți, efortul bugetar pentru cele 4 luni suplimentare prevăzute de proiect pentru cel de-al doilea părinte va fi de 36.145.760 lei, adică peste 7,2 milioane de euro. 

„Această inițiativă va permite mamelor să se adapteze mai ușor la noua lor situație în primele 6 luni, să dezvolte o rutină zilnică (!) care să satisfacă nevoile copiilor, iar în același timp ele să nu se simtă izolate și copleșite de responsabilități, contribuind la dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copiilor, la stabilitatea emoțională a întregii familii”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri