Profitând de un armistițiu neașteptat între Turcia și Rusia, rețeaua teroristă Al-Qaeda a uzurpat locul ocupat până nu demult de extremiștii din Stat Islamic, devenind, în mod spectaculos, cel mai mare pericol din Siria. Rețeaua împotriva căreia americanii au declanșat inițial războiul global contra terorismului, cu aproape două decenii în urmă, controlează în momentul de față cea mai mare zonă deținută pe teritoriul sirian de luptătorii jihadiști, după opt ani de război civil.
Încet, dar sigur, organizația creată de Osama bin Laden și-a extins și întărit poziția în nord-vestul Siriei, încă de la începutul anului. Grupări afiliate la Al-Qaeda încearcă să preia regiunile părăsite treptat de luptătorii din Stat Islamic (SI), după destrămarea califatului jihadist. Pe fondul anunțului făcut de Casa Albă în privința retragerii americane din SUA, gruparea Hayat Tahrir Al-Shaman, care are puternice legături cu Al-Qaeda, a pornit o ofensivă devastatoare încă din primele zile ale lunii trecute, ocupând provincia nordică siriană Idlib. Potrivit „Bloomberg”, care citează surse militare americane, numărul militanților adunați de Hayat Tahrir Al-Shaman este de ordinul zecilor de mii, ceea ce reprezintă cea mai mare concentrare de luptători jihadiști într-o regiune siriană. Gruparea controlează acum 5% din teritoriul sirian, reprezentând cea mai extinsă zonă ocupată de jihadiști în momentul de față. Armata americană nu poate lansa însă nicio ofensivă contra gherilelor fundamentaliste, deoarece provincia se află într-o regiune în care acționează Rusia și Iranul. Mai mult, nici rușii nu sunt angajați acum în acțiuni militare contra Al-Qaeda, abandonând ideea unei ofensive anunțate inițial pentru septembrie 2018, la insistențele noilor aliați turci. În aceste condiții, grupările afiliate la Al-Qaeda par să-și întărească nestingherite pozițiile proaspăt ocupate în nord-vestul țării, devenind cel mai mare pericol jihadist din Siria. „Organizația Stat Islamic este practic înfrântă, indiferent dacă forțele terestre ale SUA pleacă sau rămân”, afirmă un reprezentant al grupului de consultanță „Eurasia Group”, care evaluează riscurile politice în diferite părți ale lumii. Prezența Al-Qaeda în Siria este însă „mult mai problematică”, deși toate discuțiile se poartă pe tema SI, deoarece Stat Islamic „rămâne o sperietoare utilizatată de toată lumea”, spune sursa citată de „Bloomberg”. Cu alte cuvinte, pericolul jihadist nu a dispărut din Siria, iar poziția depărtată de Al-Qaeda, ocupată în momentul de față de trupele americane staționate pe teritoriul sirian, „face din SUA un jucător mult mai puțin relevant în această nouă dinamică”, afirmă sursa citată.
Armata lui bin Laden reînvie
Rețeaua împotriva căreia americanii au declanșat inițial războiul global contra terorismului, cu aproape două decenii în urmă, reînvie în nord-vestul Siriei. Al-Qaeda vine pe locul liber lăsat de SI, într-un moment în care condițiile proliferării grupărilor radicale islamiste în Orientul Mijlociu sunt extrem de ridicate, din cauza sărăciei și a șomajului în rândul tinerilor. Mai mult, războaiele din Siria, Irak, Libia și Yemen par să facă din terorismul islamist o poveste fără sfârșit.
„Ofensiva Al-Qaeda va înrăutăți criza umanitară pentru milioane de civili sirieni și îi va oferi lui Assad o justificare pentru noi atacuri”.
Fawaz Gerges, profesor la Școala de Economie din Londra