Jurnalul.ro Ştiri Social Alba-neagra cu imunoglobulina

Alba-neagra cu imunoglobulina

de Monica Cosac    |   

După ce, pe reţelele de socializare, mai mulţi pacienţi cu boli autoimune s-au plâns că nu îşi pot face tratamentele, deoarece „imunoglobulina este doar pe hârtie”, nu şi în spitale, Ministerul Sănătăţii a anunţat că, ieri, stocurile de imunoglobulină din depozitul Companiei Naționale Unifarm S.A. „însumează peste 49 de kg și reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni”.

„Cu imunoglobulină doar pe hârtie, pacienții rămân tot fără tratament. În continuare, pacienții cu boli autoimune, nu au posibilitatea să-și facă curele de tratament. Daria a făcut ultima cură de tratament în primăvară!”, scrie, pe pagina sa de Facebook, Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA). Daria Muir este doar unul dintre pacienţii care îşi caută în zadar medicamentul vital şi caută, de asemenea, răspunsuri la problemele sale, trimiţând adrese peste adrese către toate instituţiile responsabile. Fără răspuns, însă!

De partea cealaltă, însă, Ministerul Sănătăţii spune că există imunoglobulină în stoc.

„Astăzi (n.r. – 11 decembrie 2018), în depozitul UNIFARM există următoarele stocuri: IG Vena (750 flacoane), Intratect (53 fl.), Privigen (500 fl.), Pentaglobin (13163 fl.), Flebogamma (2100 fl.). Așadar, stocurile însumează peste 49 de kg și reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni”, a transmis MS, precizând că, până la finalul acestui an „UNIFARM va mai achiziționa echivalentul a minim 7200 flacoane de 2,5g imunoglobulină umană (Flebogamma, Privigen si Intratect)”.

„Produsele există la UNIFARM, însă pentru ca pacienții să beneficieze de tratamente, trebuie ca fiecare unitate sanitară să le achiziționeze (...) Din păcate, sunt și unități în care responsabilii nu știu sau nu acordă suficient interes nevoilor pacienților și aceștia suferă încă din lipsa acestui medicament. Fac apel către managerii de spitale să facă toate demersurile necesare pentru a asigura pacienților accesul permanent la tratamente. Sunt proceduri legale prin care, în cazul în care un contract de furnizare de medicamente nu poate fi onorat, acesta poate fi denunțat și spitalul poate demara o procedură de achiziție directă a unui produs disponibil cu aceeași substanță activă, dar cu o altă denumire comercială”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: imunoglobulina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri