Jurnalul.ro Ştiri Observator Unde poți vota. Vezi secția de vot la care ești arondat pentru alegerile locale din 2024

Unde poți vota. Vezi secția de vot la care ești arondat pentru alegerile locale din 2024

Alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței

Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European şi pe cei în administraţia locală. De regulă, veți fi inclus pe lista permanentă pe baza domiciliului, dar dacă v-ați înregistrat reședința la primărie, veți fi alocat unei secții conform adresei de reședință.

Sunt organizate aproape 19.000 de secţii în toată ţara. Astfel, vor fi aleşi pentru următorii patru ani primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cei ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor, primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

Votarea începe duminică la ora 7:00 şi se încheie la ora 22:00.

Având în vedere că pe 9 iunie au loc atât alegeri europarlamentare, cât şi locale, alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutinuri.

Cum găsesc secția de votare?

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha.

După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Peste 18.900.000 de cetăţeni români sunt aşteptaţi duminică să voteze la alegerile locale.

În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru acest scrutin.

Aproximativ 15 candidaţi pe loc concurează duminică la alegerile europarlamentare care vor avea loc în România

Ţara noastră va trimite în Legislativul European, după alegerile de duminică, 33 de reprezentanţi. Alegerile pentru Parlamentul European au loc, de joi până duminică, în toate ţările membre ale Uniunii, urmând să fie aleşi, în total, 720 de reprezentanţi pentru următorii cinci ani.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, anunţa zilele trecute că pentru alegerile europarlamentare s-au înscris în cursa electorală 494 de candidaţi.

Dintre aceştia, 167 sunt femei, ceea ce reprezintă 33,81% din total.

Potrivit Biroului Electoral Central, 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi patru candidaţi independenţi vor participa la scrutinul europarlamentar.

Duminică, pe buletinul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European se vor afla, în ordine:

* Uniunea Democrată Maghiară din România
* Alianţa Electorală PSD PNL
* Partidul Reînnoim Proiectul European al României
* Alianţa AUR
* Partidul Umanist Social Liberal
* Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei
* România Socialistă
* Partidul România Mare
* Partidul Patrioţilor
* Partidul Alternativa Dreaptă
* Partidul S.O.S. România
* Partidul Diaspora Unită

De asemenea, vor participa la alegeri candidaţii independenţi:

* Paula-Marinela Pîrvănescu
* Vlad-Dan Gheorghe
* Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă
* Dumitru-Silvestru Şoşoacă - plasat în această săptămână sub control judiciar sub acuzaţia de uz de fals şi fals în declaraţii, în dosarul falsificării semnăturilor pentru candidatura sa la Parlamentul European.

Pentru că alegerile europarlamentare au loc, în România, în aceeaşi zi cu alegerile locale, mulţi dintre candidaţii aflaţi pe listele pentru PE candidează şi pentru funcţii de primari sau consilieri locali. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri