Jurnalul.ro Ştiri Externe Palestinienii, încăierați politic în toiul războiului

Palestinienii, încăierați politic în toiul războiului

Ultimele alegeri din Palestina au avut loc acum 18 ani, s-au soldat cu victoria Hamas și împușcături pe străzile din Gaza între membrii săi și susținătorii marelui învins - partidul Fatah, care controlează Autoritatea Palestiniană (AP). Luptele s-au încheiat cu împărțirea celor două teritorii palestiniene: Hamas s-a instalat ca stăpân al Fâșiei, iar Fatah a rămas doar cu Cisiordania.

După atacurile împotriva sa, Israelul are acum ca obiectiv eliminarea Hamas ca forță militară și administrativă. SUA mizează pe AP pentru a prelua conducerea în Gaza postbelică. Este și părerea altor jucători internaționali. Numai că palestinienii văd altfel - scrie BBC.

În ochii conaționalilor, Autoritatea este considerată coruptă și ineficientă, iar în plus este percepută ca un fel de agent de securitate al guvernului israelian în Cisiordania. Un sondaj realizat săptămâna trecută de Centrul palestinian pentru cercetare în politici și sondaj din Ramallah arată că majoritatea palestinienilor cred că AP ar trebui desființată. Cât despre liderul său, Mahmoud Abbas, doar 8% din populație este mulțumită de activitatea sa.

Reuniți la Moscova, dezbinați în Cisiordania

Încercând să arate că reformează ceva, Abbas l-a înlocuit pe premierul Mohammad Shtayyeh cu premierul Mohammad Mustafa, un economist care a primit misiunea de a forma un guvern interimar de tehnocrați. Ideea ar fi ca toate forțele politice palestiniene, inclusiv Hamas, să ajungă la o soluție comună pentru viitorul Palestinei.

Statele Unite au numit măsura „o reînnoire”, dar pe plan intern mișcarea politică nu a fost la fel de bine primită.

Luna trecută, Hamas și Fatah s-au reunit pentru discuții la Moscova, pentru a stabili calea de urmat. Întâlnirea a fost considerată un succes, Hamas anunțând chiar că sprijină Organizația Pentru Eliberarea Palestinei - grup-umbrelă pentru grupările palestiniene care în trecut au negociat un acord de pace cu Israelul. Schimbarea guvernului în Cisiordania a îndepărtat din nou cele două părți.

Hamas l-a acuzat pe Mahmoud Abbas că acționează unilateral, fără consens național. La rândul său, Fatah a acuzat Hamas că, prin atacul din 7 octombrie, a provocat o catastrofă mai mare decât cea din 1948, când sute de mii de palestinieni au fost strămutați.

Sabri Saidam, un membru important al Fatah, a declarat pentru BBC că partidul său așteaptă să vadă dacă noul incident palestiniano-palestinian înseamnă o nouă rupere a relațiilor „sau este doar o reflectare a haosului în care se află Hamas”.

Hamas are încă sprijinul populației

Ce control mai deține Hamas în Fâșia Gaza după cinci luni de război este greu de evaluat. Surse din teritoriu fac o descriere postapocaliptică: legea și ordinea au dispărut, iar bande înarmate formate pe bază de rudenie se confruntă pentru resurse vitale.

Cert este totuși că armata israeliană întâmpină încă opoziția luptătorilor Hamas, majoritatea liderilor grupării sunt liberi, iar Israelul afirmă chiar că mai multe batalioane Hamas sunt intacte în orașul Rafah, de la granița de sud.

Se spune că până și organismele civile responsabile cu distribuirea ajutoarelor în Gaza sunt afiliate Hamas.

Gaza este atât de infiltrată de Hamas, încât, spun jurnaliștii britanici, orice nouă administrație va trebui să aibă sprijinul tacit al grupării, altfel se va confrunta cu fricțiuni sau insurgențe.

În plus, sondajul recent arată că Hamas este în continuare sprijinit de populație. Mulți au spus că doresc ca Hamas să conducă Gaza și după război. Doar 11% au răspuns că ar prefera Autoritatea Palestiniană.

Subiecte în articol: palestina hamas fasia gaza
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri