Jurnalul.ro Special Anchete Nicușor Dan dăruiește Bucureștiului un buchet de flori, tufe și pomi în valoare de 8 milioane €

Nicușor Dan dăruiește Bucureștiului un buchet de flori, tufe și pomi în valoare de 8 milioane €

de Ion Alexandru    |   

ALPAB, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și-a propus să înlocuiască arborii, arbuștii și florile din parcurile bucureștene, iar, la data de 9 iulie 2024, a încheiat un contract de aproape 40 de milioane de lei în acest sens. Instituția susține că jumătate din arborii din parcuri sunt bătrâni, iar cei tineri sunt proveniți din germinarea semințelor acestora. Trei loturi ale contractului în discuție au ajuns la un grup de firme din care fac parte și două companii care au derulat astfel de afaceri cu primării conduse de edili USR, cum ar fi cea a Brașovului, cea a Bacăului, cea a Sectorului 1 și cea a Sectorului 2. Iar una dintre ele a primit un contract inclusiv de la Administrația Prezidențială, în primul mandat al lui Klaus Iohannis, pentru executarea sistemului de irigații a spațiului verde din parcul Palatului Cotroceni.

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție aflată în coordonarea primarului general al Capitalei, a demarat această afacere încă din data de 4 octombrie 2023, când a scos la licitație un contract vizând achiziția de material dendrologic și dendrofloricol, de calitate, „pentru amenajarea spațiilor verzi”, constând în „arbori, arbuști, flori anuale, bienale și perene, în vederea refacerii fondului vegetal din spațiile verzi”. 

Conform unui anunț de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), prin achiziționarea acestor produse specifice întreținerii spațiilor verzi, „ALPAB dorește creșterea calității zonelor verzi, precum și îmbunătățirea factorului estetic al spațiilor verzi administrate”.

Contractul a fost împărțit în trei loturi, pentru care autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat inițial la nu mai puțin decât 15.875.909,25 de lei cu TVA inclusă, adică 10.583.246,8 euro. Astfel, pentru primul lot, constând în achiziția de arbori de diverse specii, foioși și rășinoși, valoarea estimată a bugetului s-a ridicat la 14.65.163 de lei cu TVA. Al doilea lot, care vizează achiziția de arbuști, gard viu și trandafiri, bugetul aflat la dispoziție s-a ridicat la 19.301.692,9 lei cu tot cu TVA. Iar bugetul estimat pentru lotul al treilea, care vizează achiziția de flori anuale, bienale, perene, ierburi de decor și acoperitoare de sol, a fost de 17.791.035,35 de lei cu TVA inclusă.

Toate loturile, adjudecate de aceleași firme, cu mici diferențe

Pentru atribuirea acestui contract, ALPAB a organizat o licitație deschisă, care s-a finalizat la exact o lună după consumarea alegerilor locale din acest an, când Nicușor Dan a fost reconfirmat în funcția de primar general al Municipiului București, adică la mai bine de opt luni de la data publicării anunțului de participare. Toate loturile au fost atribuite în data de 9 iulie 2024.

În acest sens, primul lot, pentru care au fost primite patru oferte declarate admisibile, a fost adjudecat de către asocierea de companii compusă din SC Ro-Verde Landscaping SRL, SC Hiris Garden Expert SRL și SC Garden Center Grup SRL, pentru un preț final negociat de 8.895.670,96 de lei fără TVA, respectiv de 10.585.848,4 lei cu TVA inclusă.

Al doilea lot, pentru care, de asemenea, au fost primite patru oferte admisibile, a fost adjudecat pentru un preț final negociat de 11.795.614,71 lei fără TVA, respectiv de 14.036.781,5 lei cu TVA inclusă, de către asocierea de companii compusă din SC Ro-Verde Landscaping SRL, SC Garden Center Grup SRL și SC Hiris Garden Expert SRL. Iar al treilea și ultimul lot, atribuit la un preț final negociat de 10.807.704,82 de lei fără TVA, respectiv de 12.861.168,7 lei cu TVA inclusă, lot pentru care s-au primit doar trei oferte admisibile, a fost adjudecat către asocierea formată din companiile SC Garden Center Grup SRL, SC Maksan Techno Grup SRL, SC Ro-Verde Landscaping SRL și SC Smart Energy Business SRL.

În total, valoarea finală a celor trei loturi se ridică la un preț final general negociat de 37.483.789,6 lei cu tot cu TVA, adică la 7.649.754,8 euro.

Pomii din București sunt prea bătrâni

Din caietul de sarcini care a stat la baza contractării acestor produse, rezultă că, din inventarierea existentă în Registrul Spațiilor Verzi emis de Primăria Municipiului București, se constată că un procent cuprins între 1% și 4% din vegetația existentă în parcurile Capitalei este încadrată în categoria necorespunzătoare. Iar peste jumătate din arborii parcurilor au ajuns la maturitate, cu procente semnificative de arbori bătrâni și foarte bătrâni, în timp ce arborii tineri sunt în mare parte rezultați prin germinarea semințelor arborilor maturi, iar arborii tineri plantați sunt într-un procent de doar 1 la sută.

„În vederea refacerii fondului vegetal, este necesară achiziționarea de material dendrologic de calitate, prin achiziționarea acestor produse, ALPAB dorind creșterea calității zonelor verzi, precum și îmbunătățirea factorului estetic al parcurilor administrate”, se arată în acest document, autoritatea contractantă adăugând că „beneficiul în timp” al acestei afaceri va fi „înlocuirea arborilor aflați în declin biologic avansat, crearea unor zone de umbrire pe perioada sezonului cald, scăderea nivelului de CO2 din atmosferă și diminuarea poluării aerului”.

Ce cantități sunt vizate de acest contract

Documentația de atribuire descrie soiurile și cantitățile de materiale dendrologice vizate de ALPAB. Astfel, pentru lotul 1, urmează să fie achiziționate 4.850 de bucăți de arbori, cum ar fi brazi albi, brazi de Caucaz, pini negri, pinul albastru sau pinul de pădure, molid, molid argintiu, chiparos de baltă, paltin de câmp, paltin globular, arțar japonez roșu, paltin de munte, paltin argintiu, arțar, mesteacăn argintiu, mesteacăn pletos, catalpă, carpen, sâmbovină, Copacul Iudei, copacul de gumă, frasin, maclura (mărul lui Adam), corcoduș roșu decorativ, stejar roșu, stejar pedunculat, salcie, salcâm japonez, tei argintiu, castan, arborele pagodelor, arborele lalea, ulm de câmp, larice, Koelreuteria, măr japonez, magnolia, cireș japonez, prunus, arborele de mătase, platan, Paulownia, cedru, fag și dud pletos.

Pentru lotul al doilea, vor fi achiziționate 172.142 de bucăți de budleja altemifolia, budleja davidii, budleja sp., Green carpet, buxus sempervirens, Rhus typhina, mahonia aquifolium, Pyracantha cocineeam ligustrum ovalifolium, hibiscus, spiraea, symphoricarpus, berberis, azalea, bambus, deutzia, lonicera, euonumus, keeria, forsythia, physacorpus opulifolius, rhododendron, Philadelphus, Syringa, Cotinus, viburnum, Weigella, gutui japonez, Cytrsus, fuxus forma, hedera, climatis, Ilex, juniperus, și trandafiri, inclusiv trandafiri cățărători. 

Al treilea lot constă în achiziția a 529.074 de bucăți de flori anuale, bineale, ierburi de decor și acoperitoare de sol.

Sistemul de irigații de la Președinție, executat de una dintre aceste companii

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), două dintre companiile care și-au adjudecat contractual pus la bătaie de ALPAB, participând la toate cele trei loturi, sunt „înrudite”. Astfel, SC Ro-Verde Landscaping SRL îi are drept acționari pe Ion Olteanu, din Jilava, și pe Cătălin Marius Vișan, din comuna Cornetu. Împreună cu SC Cris Garden Center SRL, SC Ro-Verde Landscaping SRL, dar și cu societatea SC Agromad Crops SRL au deținut întregul capital social al unei alte companii, pe nume SC Agrodynam SRL, pe care au cesionat-o, în cele din urmă, unui anume Cristi Bobivea.

Garden Center Grup este deținută, la rândul său, de către unul dintre patronii SC Ro-Verde Landscaping SRL, respectiv de către Ion Olteanu.

În ceea ce-i privește pe ceilalți participanți la acest contract, tot de la Registrul Comerțului am aflat că SC Hiris Garden Expert SRL este deținută de Alexndru Lucian Dima și de către Mădălina Adina Gunzu. Maksan Techno Grup SRL este patronată de către cetățeanul turc Yavuz Inur, iar SC Smart Energy Business SRL este deținută de Mihaela Dinu și de Victor Daniel Papala.

SC Garden Center Grup SRL este unul dintre cei mai timpurii „grădinari” ai Administrației Prezidențiale, după ce, în 2010, în timpul mandatului lui Traian Băsescu, a primit un contract pentru întreținerea spațiilor verzi de la Palatul Cotroceni, dar care, în primul mandat al lui Klaus Iohannis, în data de 10 iunie 2016, a mai încheiat cu Președinția României un contract în valoare de 1.150.000 de lei fără TVA pentru prestare de lucrări de execuție a sistemului de irigații a vegetației din cadrul Parcului Palatului Cotroceni. Interesant este că firma lui Olteanu a făcut Președinției României un discount aproape de 50%, deoarece suma inițială pusă la bătaie pentru acest contract era de 2.396.638,83 de lei fără TVA. Afacerea a făcut obiectul unei proceduri simplificate de selecție de oferte, la care s-a prezentat un singur ofertant.

Contracte pe bandă rulantă cu ALPAB și alte administrații locale

Cele două companii, SC Ro-Verde Landscaping SRL și SC Garden Center Grup SRL, nu se află la primul contract derulat cu Administrația Lacuri Parcuri și Agrement SRL. Potrivit SEAP, în 13 mai 2024, instituția în cauză a încheiat un contract de 42.710.067,53 de lei fără TVA, pentru furnizarea de echipamente de joacă și montaj. Contractul a fost adjudecat de companiile Act Construct Management SRL, Maksan Techno Grup SRL, Ro-Verde Landscaping SRL și Geca Impex P.M. SRL.

Anterior, în datele de 29 noiembrie și 29 decembrie 2022, ALPAB a mai încheiat un contract de 67.741.806,96 de lei fără TVA, pentru servicii de întreținere și salubrizare a aleilor și spațiilor verzi aflate în administrarea sa. Afacerea a fost adjudecată de companiile SC Garden Center Grup SRL, SC Cris Garden SRL, SC Ro-Verde Landscaping SRL, SC Geca Impex P.M. SRL, SC Geva Construct Ambient SRL, SC Romprest Services SA SC Oltenia Garden SRL și SC Pergola Grădini Decorative SRL.

Pe lângă acestea, în datele de 15 și 21 iunie 2023, SC Garden Center Grup SRL a primit de la Alpab un contract de 7.558.724,18 lei fără TVA, pentru furnizarea de semințe de plante și alte materiale.

SC Ro-Verde Landscaping SRL a derulat, în ultimii ani, contracte similare cu Senatul României, ADP Sector 1, ADP Sector 2, ADP Sector 6, Primăria Municipiului Brașov, Primăria Municipiului Bacău, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Primăria Municipiului Constanța.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri