Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile din 2016, cele mai costisitoare de până acum

Alegerile din 2016, cele mai costisitoare de până acum

de Andreea Dumitrache    |   
Alegerile din 2016, cele mai costisitoare de până acum
Anul acesta este pentru prima dată când campaniile electorale vor fi finanţate de la bugetul de stat şi, tot în premieră, va fi introdus un sistem informatic care să împiedice votul multiplu. În plus, sistemul, pus la punct de cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, va monitoriza prezenţa la urne în timp real. Iar românii din străinătate vor putea să voteze prin corespondenţă. Potrivit estimărilor făcute chiar de reprezentanţii principalelor partide parlamentare, alegerile locale şi parlamentare ne vor costa peste 150 de milioane de euro.

Singura soluţie pe care au găsit-o parlamentarii şi autorităţile să oprească folosirea banilor negri în campaniile electorale a fost finanţarea de la stat. Toţi banii folosiţi în campanie trebuie să treacă printr- un cont, să se vadă exact cine a făcut transferul şi care este suma. Candidaţii pot face împrumuturi la bancă, pe care să le achite ulterior, când statul le rambursează banii, sau pot cere donaţii. Însă toate trebuie să fie trecute prin contul bancar deschis. Iar fiecare candidat, în funcţie de postul pe care îl vizează, deputat, senator, primar sau consilier, are un plafon maxim de cheltuieli pe care nu trebuie să-l depăşească în campanie. De exemplu, un candidat la Senat sau Camera Deputaţilor poate să cheltuiască în campanie cel mult 60 de salarii minime, ceea ce ar însemna aproximativ 16.600 de euro.

Cei care depăşesc plafonul nu-şi vor mai primi banii. Iar în campanie, banii nu mai pot fi folosiţi pe niciun fel de produs, nici găleţi, nici umbrele, nici pixuri, nici brichete inscripţionate. Se pot cumpăra doar materiale informative, broşuri, spoturi electorale, participări la emisiuni electoral, bannere şi afişe.

O evidenţă strictă
Cine încalcă legea pierde banii. Şi, ca sumele să fie returnate de la stat, toate cheltuielile trebuie fiscalizate. „Ca să i se ramburseze cheltuielile efectuate în campania electorală, candidatul trebuie să vină cu dosarul de venituri şi cheltuieli, cu toate chitanţele.Va trebui să-şi ţină foarte bine evidenţa cheltuielilor sub control, să aibă toate documentele aferente de la banii pe care i-a depus în contul bancar”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Marian Muhuleţ, director în cadrul AEP. Surse din Ministerul Finanţelor au spus că la nivel de minister şi AEP s-a făcut o estimare a sumelor care se vor da de la bugetul de stat pentru campanii. Treizeci de milioane de euro pentru alegerile locale şi peste douăzeci şi cinci de milioane de euro la alegerile parlamentare. Deocamdată banii nu sunt cuprinşi în bugetul de anul acesta, deşi legea prevede că într-o lună de la alegeri, banii trebuie returnaţi. Aşa că rămâne de văzut de unde se vor scoate banii la următoarea rectificare bugetară. Potrivit estimărilor venite din partea unor surse guvernamentale, în cea mai optimistă variantă, alegerile de anul acesta ne vor costa cel puţin 150 de milioane de euro.

Costurile evaluate la 150 de milioane de euro ar putea creşte şi mai mult în cazul în care premierul Dacian Cioloş (foto) va ceda presiunilor liberalilor şi va modifica Legea electorală astfel încât alegerile locale să aibă loc în două tururi. În primul rând, vor creşte cheltuielile legate de organizarea celui de-al doilea tur, dar şi cele ale partidelor pentru încă două săptămâni de campanie electorală. Deocamdată, data alegerilor locale a fost fixată pe 5 iunie. Un eventual al doilea tur se va desfăşura pe 19 iunie. Introducerea alegerilor locale într-un singur tur s-a făcut în 2011, iar Guvernul PDL de atunci a motivat măsura prin reducerea costurilor. Cel mai probabil termen pentru alegerile parlamentare va fi undeva la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii septembrie, însă Guvernul mai are timp să stabilească graficul desfăşurării scrutinului parlamentar.



Votul multiplu va fi eliminat
Cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale spun că au găsit soluţia pentru eliminarea votului multiplu: banala tabletă şi o aplicaţie. Întregul sistem costă 48 de milioane de lei. Licitaţia a fost câştigată de firma Teamnet, o firmă care a fost a deputatului Sebastian Ghiţă. Teamnet va furniza 23 de mii de tablete şi 21 de mii de suporturi pentru documente, iar specialiştii de la STS-ul condus de Marcel Opriş (foto) au realizat o aplicaţie pentru tabletele respective. Aşadar, când votantul va sosi în secţie, el va fi preluat de operator, codul numeric personal de pe cardul de identitate va fi scanat cu ajutorul tabletei, iar apoi introdus în registrul electoral electonic. Dacă alegătorul respectiv a mai votat o dată, atunci CNP-ul lui va fi deja în sistem, iar tentativa de vot ilegal va fi pedepsită.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri