Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile locale fac pagube în PSD: pierd majoritatea în Parlament?

Alegerile locale fac pagube în PSD: pierd majoritatea în Parlament?

de Marius Gîrlașiu    |   

Social-democraţii au câştigat detaşat alegerile locale, însă acum văd şi partea goală a paharului. Mulţi dintre cei care au fost aleşi primari sau consilieri sunt parlamentari care trebuie să demisioneze din funcţie pentru a-şi prelua mandatele, ceea ce ar putea face ca PSD să piardă majoritatea în Camera Deputaților.

Patru din cei şapte primari ai Bucureştiului vin din Parlament: senatorii Gabriela Firea şi Gabriel Mutu şi deputaţii Daniel Florea şi Dan Tudorache trebuie să demisioneze din funcţie pentru a-şi prelua mandatele la Primăria Generală şi primăriile de sector. În afara lor, alţi 12 deputaţi social-democraţi au câştigat un mandat de primar, 21 au devenit consilieri judeţeni şi alţi 25 au obţinut posturi în Consiliile Locale. Dacă vor părăsi Parlamentul, aleşii PSD vor lăsa partidul cu un handicap greu de surmontat în aritmetica Legislativului. Pericolul a fost sesizat şi de Liviu Dragnea, care încearcă să evite pagubele asupra majorităţii parlamentare. „Nici nu-i las să-şi dea demisia astăzi, pentru că mai avem voturi importante în Parlament, dar în limita termenului legal îşi vor da demisia toţi colegii mei”, a explicat liderul PSD imediat după ce a aflat rezultatele scrutinului. Potrivit legii, aleşii au la dispoziţie două săptămâni pentru a alege între Parlament şi mandatele câştigate în teritoriu. După alegerile locale, liberalii vor rămâne şi ei fără zece senatori şi deputaţi. Situaţia este cu atât mai compli-cată cu cât parlamentarii ALDE şi UNPR, aliaţii social-democra-ţilor, au obţinut în total 13 mandate la nivel de administraţii locale. Dacă la Senat îşi va păstra majoritatea, coaliţia PSD-AL-DE-UNPR ar putea suferi pierderi uriaşe în Camera Deputaţilor în cazul în care toţi deputații aleşi la locale ar alege funcţiile din teri-toriu. Pesediştii şi aliaţii lor au împreună 193 de deputaţi în condiţiile în care majoritatea este de 190. Dacă măcar jumătate dintre cei aleşi la locale ar părăsi Casa Poporului, majoritatea din Camera Deputaţilor s-ar schimba: PSD, ALDE şi UNPR ar rămâne cu 175 de deputaţi, în condiţiile în care pentru a-şi impune supremaţia ar avea nevoie de cel puţin 180.

150 de parlamentari au candidat anul acesta la alegerile locale. Dintre ei, 77 au câştigat un post de primar, consilier local sau consilier judeţean.

Echilibrul de forțe din Camera Deputaților s-ar putea modifica dacă toți parlamentarii PSD care au câștigat mandate la alegerile locale vor părăsi Casa Poporului pentru a-și prelua funcțiile

Subiecte în articol: alegeri locale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri