Ministrul Sănătății a subliniat necesitatea unei abordări integrate în combaterea consumului de droguri, evidențiind importanța colaborării între diferitele instituții implicate. „Avem nevoie de o prevenție continuă, care să înceapă încă din școala primară, pentru a educa copiii cu privire la riscurile consumului de substanțe,” a explicat Rafila.
De asemenea, Rafila a anunțat dezvoltarea a două noi centre de combatere a adicției, în Bistrița Năsăud și Schitu Greci, Olt, în parteneriat cu autoritățile locale și ONG-ul „Zi de Bine”. Aceste centre vor fi replicate după modelul de bună practică de la spitalul Voila din județul Prahova, care dispune de o resursă umană specializată și oferă și activități școlare pentru reintegrarea socială a copiilor.
„Cea de-a doua componentă la care lucrăm, și să știți că există autorități locale care au astfel de preocupări, există un model de bună practică în ceea ce privește un centru de combatere a adicției la spitalul Voila, din județul Prahova. Am fost acolo deja de două ori, o mică echipă alături de specialiștii de acolo și cu un ONG care a dezvoltat acest centru, un ONG care se numește ”Zi de bine”, care a făcut o treabă minunată acolo, sunt partenerii noștri și vreau să le mulțumesc.
Împreună cu ei vom dezvolta două astfel de centre, într-un timp nu foarte lung, unul la Bistrița Năsăud și unul la Schitu Greci, în județul Olt, alături de managerii celor două spitale, din Bistrița, respectiv din Schitu Greci, acolo avem sprijinul președinților consiliilor județene și vom încerca să dezvoltăm un model de bună practică pe care să-l replicăm în cat mai multe locuri din țară.
Există anumite condiții pe care trebuie să îl îndeplinească un astfel de centru, unul dintre acestea este legat de resursa umană, la Voila au resursă umană, sunt peste 20 de psihiatrii, unii cu specializare în psihiatrie pediatrică, psihologi de asemenea, și încă un lucru pe care câteodată îl scăpăm din vedere, acești copii care sunt în centrele de combatere a adicției trebuie să mai și învețe, deci trebuie să avem și activitate școlară astfel încât reinserția lor socială să fie cat mai apropiată de normal.
Acesta este un proiect care a început în urmă cu câțiva ani și pe care aș vrea să putem să îl replicăm în toată țara și aceasta este datoria Ministerului Sănătății, să poată să dezvolte o astfel de rețea, dar bineînțeles că ea trebuie să fie integrată cu celelalte măsuri de prevenire a traficului, pe deoparte, și de reducerea lui.
Trebuie să fim obiectivi, pentru că nu se va putea ajunge la o prevenție totală a traficului de droguri, nu a reușit nimeni în lume, dar trebuie să fie cat mai redus, informarea cat mai bună, și a copiilor și a părinților, iar atunci când părinții au probleme, să se poată adresa oricând unui astfel de centru, care nu trebuie să fie în celălalt capăt al țării”, mai spune Ministrul Sănătății.
Ministrul a atras atenția asupra necesității de a separa activitățile centrelor de combatere a adicției de cele legate de combaterea traficului de droguri, pentru a evita ca părinții și copiii să se simtă amenințați și să evite accesarea acestor servicii.
„Vreau să fac și o remarcă, trebuie să evităm asocierea acestor centre cu activitatea care ține de combaterea traficului, adică părinții sau copiii nu trebuie să se simtă amenințați în vreun fel, în momentul în care se adresează unui astfel de centru, că intră sub incidența vreunui soi de investigație de natură penală, pentru că atunci nu mai merge nimeni acolo și atunci se situația se agravează.
Din punctul meu de vedere, cei care consumă droguri sunt persoane bolnave, adicția este o boală, nu este o stare pe care astăzi o ai și mâine nu o mai ai, aceasta trebuie tratată, în faza acută a consumului trebuie administrată medicație, trebuie evitat sevrajul.
Noi ne concentrăm acum pe dezvoltarea acestor centre, pentru copii și pentru adolescenți, dar va trebui să discutăm foarte serios, pentru că această problemă legată de sănătate mintală, iar consumul de droguri reprezintă o componentă a sănătății mintale, trebuie să facem accesibile astfel de servicii și pentru persoanele adulte”, a mai spus Ministrul Sănătății în cadrul conferinței România Inteligentă.
Rafila a concluzionat că adicția este o boală care necesită tratament și sprijin continuu, subliniind că dezvoltarea acestor centre este esențială atât pentru tineri, cât și pentru adulți, pentru a face față problemelor legate de sănătatea mintală.