După ce în trecut era considerat "aurul dulce", acum este supranumit "otrava albă". Valoarea sa a oscilat în timp, ajungând să fie chiar și monedă de schimb, marfă rară, condiment de lux.
Cum a ajuns să fie toxic? Zahărul este, în esență, un aliment natural, extras din trestie sau sfeclă, însă procesul de rafinare este nociv. Mai mult, se regăsește în produse la care nici nu ne-am fi gândit, cum ar fi pâinea, mezelurile, conservele de legume sau biscuiții sărați. Așa că ajungem să consumăm foarte mult zahăr în fiecare zi, ceea ce duce la dezvoltarea, în timp, de afecțiuni grave.
În fiecare an se produc circa 185 de milioane de tone de zahăr în toată lumea, astfel că fiecărui locuitor al planetei îi revin 25 de kilograme.
Și România a fost, în trecut, una dintre țările europene mari exportatoare de zahăr, dar acum nu ne mai acoperim nici necesarul intern. Însă importăm, mai ales pentru că românii se află în topul consumatorilor de zahăr, cu 30 de kilograme de zahăr anual.
Diabet, boli cardio-vasculare, obezitate
"Majoritatea pacienţilor cu istoric ponderal au un istoric de consum exagerat de zahăr şi zaharuri. Se va ajunge la diabet zaharat, la boli cardio-vasculare şi o mulţime de riscuri asociate cu creşterea în greutate. Este o cale către îmbolnăvire ireversibilă. Când ai ajuns să declanşezi acele boli, nu mai ai ce face decât să le tratezi. Nici nu vă daţi seama cât de uşor se poate ajunge aici. Cu fiecare gest care face parte din rutina noastră zilnică.
Pe unele scrie, mic, într-un colţ, pe etichetă. Dar e greu, printre rafturi şi coşuri pline de cumpărături să faci calcule matematice. Ca să înţelegi, de exemplu, că:
- Un iaurt cu fructe, de 100 de grame, are în el 4 lingurite de zahăr.
- O doză de băutură carbogazoasă, peste 5.
- Iar o ciocolată ascunde, sub hârtia poleită, 10 linguriţe de zahăr.
Sucurile îndulcite. Acestea au o cantitate uriaşă de zahăr. Dacă ne uităm pe etichetă o să vedem de fapt reprezintă apa cu zahăr
Dacă ne uităm pe etichetă. Problema este că nu prea ne uităm. Am vedea, aşa, că zahărul e unde nici nu ne aşteptăm. Zahăr e şi în maioneză, în biscuiții sărați, în unele conserve de peşte sau de legume, în chipsuri și sticksuri, în pate și chiar în pâine", spune medicul nutriționist Şerban Damian la observatornews.ro.