Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Despre legătura dintre alimentaţie şi fertilitate 

Despre legătura dintre alimentaţie şi fertilitate 

de Maria Coman     |   

Fertilitatea și dieta sunt subiecte fierbinți - iar alimentele legate de fertilitate fac parte din această dezbatere permanentă. Deși nu există niciun aliment specific sau o dietă pentru fertilitate care să vă sporească în mod magic șansele de concepție, o dietă nutritivă și bine echilibrată poate contribui, cu siguranță, la susținerea sănătății generale, inclusiv a sănătății reproductive, atât la bărbați, cât și la femei. 

De obicei suntem atenți la dieta zilnică din considerente precum slăbit, îngrășat, susținerea unui tratament medicamentos sau evitarea îmbolnăvirii pe termen lung. Din ce în ce mai multe persoane, iar aici mă refer în special la femei, încep să pună mare preț pe alimentație atunci când își doresc să conceapă un copil, și pe bună dreptate!

Desigur, în cazul în care îți dorești să aduci pe lume un copil, alimentația este importantă în cazul ambilor parteneri, căci amândoi contribuie la concepere, însă realitatea arată clar că atunci când vine vorba de acest aspect femeile sunt mai preocupate.

Când te hotărăști să ai un bebeluș, te gândești la multe lucruri – dacă vei fi în stare să îl crești, dacă ai resursele materiale necesare, dacă vei fi un părinte bun, și, desigur, și la faptul că, pentru a avea un copil sănătos, este important și startul pe care i-l dai încă de când e la tine în burtică.

Dar până la siguranța unei sarcini, hai să discutăm un pic și despre fertilitate, care este primul aspect pe care trebuie să îl iei în calcul. Fertilitatea scade odată cu vârsta. Dacă la femei declinul fertilității este mai rapid și se asociază cu instalarea menopauzei, când apare infertilitatea completă, în mod normal în jurul vârstei de 50 de ani, la bărbați se instalează o „scădere definitivă” a fertilității după vârsta de 50-60 de ani, deci mult mai târziu.

La femei, susținerea fertilității pentru cât mai mult timp va ajuta ulterior la o trecere lină către menopauză precum și o menopauză cu cât mai puține probleme.

În mod general, dieta de fertilitate presupune un consum echilibrat de proteine animale și vegetale. Datorită acestui lucru, crește aportul de fibre, dar și aportul de vitamine și minerale. Mai mult, studiile spun că femeile care consumă cel puțin 3 porții de legume verzi și fructe pe săptămână obțin o sarcină mai repede decât cele care nu au o alimentație de acest gen. Totodată, consumul de pește, fructe de mare, carne slabă - pentru proteine de calitate - susține fertilitatea. Te sfătuiesc să renunți la alimente procesate gen fast-food și să reduci aportul de carbohidrați rapizi (zahăr, făină albă, dulciuri) pentru că astfel scade și insulinorezistența și se îmbunătățește calitatea ovocitelor și a spermatozoizilor, prin scăderea gradului de inflamație cronică de la nivelul organismului.

Atenție însă! Femeile care doresc să obțină o sarcină trebuie să știe că aportul adecvat de folați/acid folic contribuie în mod semnificativ la scăderea riscului de apariție a defectelor de tub neural – o malformație a sistemului nervos al fătului. Folații se regăsesc în produsele de origine animală, dar și în legumele verzi, salată, spanac, dovlecei, broccoli, însă se asimilează insuficient, de aceea aportul suplimentar este necesar până la 12-14 săptămâni de sarcină.

În același timp, femeile care nu au un aport suficient de zinc și seleniu din alimentație au nevoie de mai mult de 12 luni pentru a rămâne însărcinate. Aceste minerale se regăsesc în nuci - migdale, alune braziliene, caju -, carne, ou, somon, fructe de mare. Medicul Laura Ene are şi o listă de recomandări de care să ţinem cont, dacă vrem să obţinem o sarcină. 

 

1. Evită grăsimile trans, grăsimile care blochează arterele și care se găsesc în multe produse preparate comercial și fast-food.

2. Folosește mai multe uleiuri vegetale nesaturate, precum uleiul de măsline sau uleiul de rapiță sau de in.

3. Mănâncă mai multe proteine vegetale, cum ar fi fasole și nuci, și mai puține proteine animale, dar atenție la cantitate și la bugetul zilnic de calorii!

4. Alege cereale integrale și alte surse de carbohidrați care au efecte mai scăzute și mai lente asupra zahărului din sânge și insulinei, mai degrabă decât carbohidrații extrem de rafinați care cresc rapid glicemia și insulina.

5. Bea un pahar de lapte integral sau mănâncă o porție mică de iaurt gras în fiecare zi.

6. Ia multivitamine care conțin acid folic și alte vitamine B.

7. Băuturile contează: apa este grozavă; cafeaua, ceaiul și alcoolul sunt în regulă cu moderație; stai departe însă de sucurile zaharoase.

8. Menţine o greutate sănătoasă. Dacă ești supraponderală, pierderea între 5% și 10% din greutate poate porni ovulația.

9. Dacă nu ești o fire activă, începe un plan zilnic de exerciții. Dacă faci deja exerciții fizice, accelerează ritmul antrenamentelor. Dar nu exagera, mai ales dacă ești normoponderal spre slab. Prea mult exercițiu poate acționa împotriva concepției.

10. Dacă fumezi, încetează. Fumatul este de departe cel mai mare dușman al fertilității, atât la femei, cât și la bărbați. În plus, acest obicei nociv, dacă este perpetuat în familie, va fi preluat și de copil.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: alimentatie fertilitate concepţie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri