Jurnalul.ro Special Alina Gorghiu mai cere 146 de milioane de lei, de la Fondul de Rezervă, pentru salariile de la CSM

Alina Gorghiu mai cere 146 de milioane de lei, de la Fondul de Rezervă, pentru salariile de la CSM

de Ion Alexandru    |   

Fondurile alocate prin bugetul de stat Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecției Judiciare, Institutului Național al Magistraturii și Școlii Naționale de Grefieri nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile prevăzute până la finalul anului 2024. În acest sens, ministra Justiției, Alina Gorghiu, a transmis Executivului un nou proiect de HG, prin care cere suplimentarea bugetelor acestor instituții cu încă 146.298.000 de lei, din Fondul de Rezervă bugetară. Cererea este însoțită de o notă explicativă, în care se vorbește despre „evitarea grevării suplimentare a bugetului de stat cu creanțe accesorii aferente drepturilor salariale restante”.

Noul proiect de Hotărâre de Guvern, inițiat de ministra Justiției, Alina Gorghiu, are drept scop alocarea din fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, a unor sume pentru suplimentarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit notei de fundamentare pe care se întemeiază acest nou proiect de HG, în articolul I, alinat 1 al OUG 46.2024 privind unele măsuri bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin derogare de la prevederile articolului 30 alineat 32 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, „în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei OUG, din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se pot aloca, pe bază de hotărâri de guvern, sume necesare pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite”.

Astfel, arată Gorghiu, potrivit articolului 61 din Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale CSM se asigură de la bugetul de stat. Bugetul Inspecției Judiciare, al Institutului Național al Magistraturii și al Școlii Naționale de Grefieri sunt cuprinse distinct în bugetul Consiliului Superior al Magistraturii, iar președintele CSM are calitatea de ordonator principal de credite, calitate care poate fi delegată vicepreședintelui CSM, secretarului general, secretarului general adjunct sau directorului economic.

S-au epuizat bugetele 

Mai departe, în documentul citat, se mai precizează că „execuția bugetară înregistrată la data de 31 iulie 2024, precum și evoluția cheltuielilor preconizate a fi realizate până la finalul anului 2024 și necesitatea asigurării sumelor destinate achitării veniturilor de natură salarială ale personalului din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Inspecției Judiciare, al Institutului Național al Magistraturii și al Școlii Naționale de Grefieri, precum și asigurarea fondurilor necesare plății  drepturilor salariale restante stabilite pentru aceștia arată că, în urma analizei dispuse de ordonatorul principal de credite de ordonatorii terțiari de credite asupra creditelor de angajament și asupra creditelor bugetare aprobate în bugetul acestora pe anul 2024, s-a constatat că fondurile rămase neutilizate la Capitolul «Autorități publice și acțiuni externe», Titlul «Cheltuieli de personal» și titlul «Alte cheltuieli»”, precum și la Capitolul «Învățământ», titlul «Cheltuieli de personal» și titlul «Alte cheltuieli» sunt insuficiente pentru achitarea integrală a drepturilor salariale curente ale personalului până la finalul anului în curs”.

Ministerul vrea să evite generarea altor „creanțe accesorii”

În acest sens, Ministerul Justiției notează că se constată necesitatea plății drepturilor restante existente în evidența ordonatorului principal de credite și a ordonatorilor terțiari de credite. „Există necesitatea unei coerențe bugetare prudente și echilibrate care să evite grevarea suplimentară a bugetului de stat cu creanțe accesorii aferente drepturilor de natură salarială restante ale personalului din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Inspecției Judiciare, al Institutului Național al Magistraturii și al Școlii Naționale de Grefieri”, se mai arată în nota de fundamentare.

Astfel, „având în vedere disponibilul din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, Alina Gorghiu cere suplimentarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2024 cu suma totală de 146.238.000 de lei credite bugetare și credite de angajament.

Din acești bani, la Capitolul „Autorități publice și acțiuni externe”, titlul „Cheltuieli de personal”, se solicită 99.211.000 de lei credite de angajament și credite bugetare. Totodată, la titlul „Alte cheltuieli”, se solicită suplimentarea cu 2.250.000 de lei credite de angajament și credite bugetare.

De asemenea, la Capitolul „Învățământ”, titlul „Cheltuieli de personal”, s-a solicitat suplimentarea cu suma de 34.276.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, iar la titlul „Alte cheltuieli” cu suma de 10.561.000 credite de angajament și credite bugetare.

Proiectul de hotărâre de guvern în discuție este semnat, așa cum am arătat mai sus, de către ministra Justiției, Alina Gorghiu, și este vizat de vicepremierul Marian Neacșu și de ministrul Finanțelor Publice, Marcel Ioan Boloș.

Pușculița lui „Ciolacu”, sursa de „aer” pentru instituțiile judiciare

Această cerere de bani vine la scurt timp după ce același minister al Justiției, condus de Alina Gorghiu, a pus, recent, în dezbatere publică un proiect de HG  privind suplimentarea cu 219.150.000 de lei credite de angajament și credite bugetare a bugetului Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Sumele, așa cum rezultă din nota de fundamentare, sunt destinate pentru aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor, inclusiv pentru activitățile specifice desfășurate în penitenciare-spital care, în conformitate cu HG 584/2005 privind stabilirea activităților specifice și a finanțării unităților sanitare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și a unităților sanitare din rețeaua Ministerului Justiției, se finanțează de la bugetul de stat, în vederea angajării și achitării cheltuielilor de personal.

Ministerul Justiției susține că, din bugetul de 1.455.724.000 de lei cu această destinație, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, au fost deja cheltuiți 1.263.869.000 de lei. Astfel, bugetul rămas de utilizat pentru perioada septembrie – octombrie 2024 este de 191.857.000 de lei, în timp ce necesarul de fonduri pentru plata cheltuielilor de personal (în bani, natură și contribuții angajator), fără titluri executorii, din perioada septembrie – octombrie 2024, este în sumă de 410.968.000 de lei.

Bugetul aprobat la începutul anului s-ar fi epuizat, deoarece media lunară a plăților salariale pe ultimele opt luni nu este relevantă, întrucât au fost acordate majorări salariale în anul 2024, pentru personalul din sistemul penitenciar, pentru personalul medico-sanitar din sistemul penitenciar și pentru polițiștii de penitenciare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: alina gorghiu fond rezerva salarii CSM
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri