Jurnalul.ro Ştiri Observator Record pentru cele mai multe vârfuri cucerite pe Everest, stabilit de un alpinist britanic

Record pentru cele mai multe vârfuri cucerite pe Everest, stabilit de un alpinist britanic

de Redacția Jurnalul    |   

Un alpinist britanic a stabilit recordul pentru cele mai multe vârfuri cucerite pe Everest de către un non-nepalez, după ce a atins pentru a 17-a oară vârful celui mai înalt munte din lume.

Alpinistul britanic Kenton Cool a atins vârful alături de Dorjee Gyelzen Sherpa, un ghid local, și de Richard Walker, președintele executiv al unui lanț de magazine din Marea Britanie.

Potrivit unei postări pe Instagram, trioul a ajuns pe vârful Everest la ora 1.30, adică la 6.15, ora Nepalului.

"Condițiile în timpul ascensiunii spre vârf au fost incredibil de reci, ceea ce a dus la multiple defecțiuni tehnice, cu trackerul/comunicații care au căzut", se arată în postare.

A fost o săptămână de recorduri pe Everest, care este cel mai des urcat în luna mai. Luni, Pasang Dawa Sherpa, în vârstă de 46 de ani, a ajuns pentru a 26-a oară în vârful muntelui, egalându-l pe compatriotul său Kami Rita Sherpa în ceea ce privește numărul de ascensiuni din toate timpurile. Egalitatea a durat doar două zile, deoarece miercuri, Kami Rita a reușit să ajungă pe vârf pentru a 27-a oară.

În acest an, Nepalul a eliberat 463 de permise de ascensiune pentru turiștii internaționali, cel mai mare număr de permise de până acum. Cele mai mari grupuri reprezentate au fost SUA și China.

În 2018, guvernul nepalez a interzis străinilor să urce singuri pe Everest. Apoi, la începutul acestui an, au interzis toate drumețiile solo în întreaga țară.

"Atunci când călătorești singur, în caz de urgență, nu există nimeni care să te ajute", a declarat Mani R. Lamichhane, directorul Consiliului de Turism din Nepal, pentru CNN.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: alpinist record
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri