Bursa de energie nu funcţionează, aşa că traderii au putut crea o bulă speculativă. Impactul este semnificativ. Felul de funcţionare al bursei de energie OPCOM a fost în sine un element care a dus la creşterea fără precedent a preţurilor, spune Marian Năstase, preşedintele CA al ALRO, citat de ZF.
Grupul ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a înregistrat pierderi de circa 48 mil. lei în primele şase luni din 2021, comparativ cu un profit de 253,6 mil. lei raportat în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările consolidate au atins 1,53 mld. lei, în creştere cu 13% faţă de S1/2020. Pentru ALRO, 40% din costuri sunt cele cu energia, reprezentanţii companiei descriind situaţia actuală din piaţă ca fiind o „anomalie“.
„Preţurile prohibitive ale energiei electrice au avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre financiare, în primul semestru al acestui an grupul ALRO înregistrând o pierdere netă de 48 de milioane de lei, în ciuda cererii ridicate de aluminiu şi creşterii cotaţiilor aluminiului pe bursa de metale de la Londra“, spune Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al ALRO.
Dacă în primul trimestru al anului gazul natural se tranzacţiona pe bursa de la Viena, CEGH, cu 18 euro pe MWh, preţul pentru primul trimestru al anului viitor este de 93 de euro pe MWh. Pe partea de energie electrică, anul a debutat cu un preţ spot de 56 de euro pe MWh, iar luna trecută a ajuns la 134 de euro pe MWh. Mai departe, tona de CO2 se tranzacţionează cu 63 de euro în primul trimestru din 2022, dublu faţă de primul trimestru din 2021. Acesta fiind contextul de tranzacţionare, scumpirile adevărate, pentru toate resursele, abia acum încep, cred specialiştii din piaţă.
„OPCOM nu funcţionează ca o bursă în adevăratul sens al cuvântului, neexistând regulamente clare, care să împiedice traderii să vândă energia electrică pe care nu o aveau deja contractată. În acest fel s-a creat o bulă speculativă, în care anumiţi traderi vindeau cantităţi de electricitate care nu se aflau în posesia lor, în speranţa că ulterior o vor putea cumpăra de pe bursă la preţuri mai mici decât cele încheiate cu consumatorul final“, explică Năstase.
În raportul semestrial al ALRO, situaţia preţului la energie este caracterizată ca fiind o anomalie.
„În 2021, într-un context dificil şi cu presiune pe decarbonizarea energiei din România şi Europa, piaţa energiei este dominată de o creştere accelerată a preţurilor energiei electrice (cantităţile de energie pentru semestrul 2 se tranzacţionează în ziua de astăzi la aproape 500 lei/MWh faţă de 220 – 260 lei/MWh, cât au fost la momentul închiderii contractelor de către societate). Aceste evenimente au avut loc încă de la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021 şi au continuat şi după data de raportare. Societatea întreprinde la acest moment toate măsurile posibile pentru a diminua efectele acestor evenimente„, spuneau reprezentanţii ALRO într-un raport publicat recent la BVB.
(sursa: Mediafax)