Executivul mizează şi în acest an pe ajutoarele de stat pentru atragerea de investiţii directe şi a relaxat condiţiile de acordare ale acestora, conform noii scheme de ajutoare lansate la începutul acestei săptămâni de către Ministerul Finanţelor. Prin cele şase scheme de cofinanţare a investiţiilor făcute de companiile româneşti şi străine derulate începând cu anul 2007, au fost create peste 25.500 de locuri de muncă noi.
Începând cu anul 2007 de când au fost institute schemele de sprijin pentru companii, România a atras investiţii în valoare de aproape 1,2 miliarde de euro şi a plătit ajutoare de stat în sumă de circa 751,5 milioane de euro. Asta înseamnă că statul român a plătit pentru fiecare nou loc de muncă aproximativ 29.470 de euro.
Am finanţat jumătate din investiţie
Prin cele două scheme de finanţare derulate începând cu anul 2014, valoarea proiectelor finanţate a totalizat aproximativ 255 de milioane de euro, iar valoarea ajutoarelor de stat aprobată a fost de 121 de milioane de euro. Per total, cele 34 de firme cărora li s-a aprobat ajutoare de stat, vor crea după finalizarea proiectelor un număr de 5.223 de locuri de muncă, ceea ridică la suma de 23.167 euro costul cu înfiinţarea fiecărui loc de muncă. Deşi costurile sunt mari, ele se regăsesc în industrii unde salarizarea este, în general, cu mult sub salariul mediu net pe economie. Potrivit bilanţului de la sfârşitul anului trecut, investiţiile cofinanţate în cadrul ultimei scheme (instituite prin Hotărârea Guvernului nr.807/2014 ), au fost atrase de sectorul auto şi componentelor auto-135,2 milioane de euro, maşini unelte-50,61 milioane de euro, construcţia de nave/aeronave spaţiale-27,5 milioane de euro şi industria aparatelor electrocasnice-21,74 milioane de euro.
Ajutor de stat contra 10 locuri de muncă
Noua schemă vizează proiectele care pornesc de la două milioane de euro, sumă semnificativ mai mică decât plafonul din vechea schemă, de 10 milioane de euro. În paralel, a fost redus şi numărul minim al locurilor de muncă nou create de la 200 la 10. Sumele se vor acorda sub formă de granturi de la bugetul de stat pentru cheltuieli eligibile de natura costurilor salariale. Solicitările firmelor se înregistrează din 8 până în 22 august 2016, iar plafonul noii scheme de finanţare este de 113 milioane de lei.
Profituri mari, salarii mici
Industria producatoare de componente auto este sectorul care a avut cea mai mare creştere datorită investiţiilor străine realizate în ultimii ani. În acest sector, care a reuşit anul trecut să asigure circa 25% din exporturile României, lucrează peste 150.000 de oameni în 600 de companii. Expansiunea sectorului a generat şi o criză de personal, mai ales că majoritatea investiţiilor sunt localizate în Transilvania. Deşi companiile de profil se plâng că au o mare problemă cu recrutarea forţei de muncă, ele nu sunt dispuse să plătească salarii mai mari, chiar dacă o parte importantă a investiţiilor realizate de ele au fost suportate de statul român. În prezent, salariile nete ale muncitorilor din acest sector nu depăşesc 1.400-1.500 de lei, iar proasta salarizare îi face pe mulţi să aleagă occidentul, mai ales dacă vorbim de forţa de muncă calificată.
Harta regiunilor de dezvoltare
Repartizarea pe regiuni a ajutorului de stat la 31.12.2015 acordat conforma ultimei scheme instituită prin Hotărârea Guvernului nr.807/2014 (mil. euro)
Nord-Vest: 31,142
Centru: 21,932
Sud-Vest: 8,96
Sud; 35,71
Nord-est: 0
Sud-est: 0
64,49 mil. euro a fost valoarea ajutorului de stat aprobat până la sfârşitul anului trecut sectorului componentelor auto prin ultima schemă de cofinanţare a investiţiilor, aceast fiind cel mai mare