Hotărât lucru, am intrat în zodia declaraţiilor şi a acţiunilor neinspirate ale diplomaţiei americane la adresa României. Mai întâi la Chişinău, apoi aici, în ţara noastră. Într-o perioadă în care liniştea, stabilitatea şi lipsa oricăror provocări sunt absolut esenţiale, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans G. Klemm, face o vizită în Harghita şi Covasna. Primele oraşe pe listă au fost Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Totul a decurs normal: întâlniri cu autorităţile locale – primar, prefect, preşedinte de Consiliu Judeţean –, apoi declaraţii de presă pentru media locală şi întâlniri cu jucătoarele de baschet americane care joacă la echipa din Sf. Gheorghe.
Ambasadorul Klemm postează fotografii pe Facebook, face aprecieri normale despre relaţia bilaterală, despre discuţiile purtate cu cei menţionaţi. Toate bune şi frumoase – cum spune românul – până când diplomatului american i se întinde o cursă. Şi, total lipsit de inspiraţie, cade în ea. Fără să evalueze impactul emoţional asupra sentimentelor naţionale româneşti, aşa cum ar fi făcut-o un ambasador cu experienţă, Hans G. Klemm se fotografiază cu trei lideri politici maghiari cunoscuţi pentru politica lor de separatism teritorial faţă de România. Toţi patru ţin în mână drapelul aşa-numitului Ţinut Secuiesc.
Ambasadorul american e băgat la mijloc. La propriu şi la figurat. Dintr-un demers firesc, vizita în Harghita şi Covasna a şefului misiunii americane la Bucureşti se transformă într-un mare
deranj. Fotografia este viralizată puternic pe internet, criticile explodează. Aspectul cel mai grav al gestului greşit făcut de ambasadorul Klemm este aprinderea şi amplificarea mesajelor antiamericane. În contextul unor agresiuni pe multe paliere ce vin dinspre Est, al nevoii uriaşe de absenţă a oricăror provocări şi fisuri în solidaritatea aliaţilor, lovitura vine din interior, nu din exterior. Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a făcut recent nişte declaraţii greşite. Ele au stârnit supărarea românilor şi un val de mesaje antiamericane. Apoi a nuanţat tardiv, încercând să repare gafa.
Ambasadorul SUA la Bucureşti a mers mai departe şi s-a fotografiat cu drapelul aşa-zisului Ţinut Secuiesc, o entitate care îşi doreşte separatismul teritorial de România, chiar sub bagheta celor trei politicieni maghiari cu viziuni extremiste alături de care apare în poză. Indiferent dacă i s-a întins o cursă sau nu, dacă ambasadorul ştie sau nu semnificaţia acestui steag şi a sensibilităţilor profunde pe care le stârneşte majorităţii româneşti (deşi am mari îndoieli că n-a fost informat în legătură cu dezbaterile serioase din societate pe această temă), cred că precauţia trebuia să fie cuvântul de ordine. Un diplomat de carieră calcă de trei ori până să păşească.
Întreabă în stânga şi în dreapta înainte să facă un gest. Ce efecte pot fi, ce reacţii generează gestul, cum va fi interpretat. Dacă ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a reacţionat târziu şi moale când ambasadorul SUA la Chişinău a făcut afirmaţia greşită, acum sper că se va mişca mult mai repede.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans G. Klemm, trebuie chemat de urgenţă la MAE, unde şeful diplomaţiei române să-i explice cât se poate de clar că România nu are nevoie de niciun gest care să sprijine provocările şi extremismul. Şi să-i pună o întrebare fermă: cum se face că prin astfel de iniţiative neinspirate, tocmai şeful misiunii americane la Bucureşti este cel care declanşează un val de mesaje antiamericane în România? Cât de înţelept e acest lucru între aliaţi? Concluzia facilă şi rapidă a unora va fi că SUA, prin reprezentantul ei la Bucureşti, sprijină extremiştii şi separatismul teritorial în România pe criterii etnice. Cum va fi gestionată această provocare uriaşă, câtă bătaie de cap să dezminţi, să spui că nu e aşa? De asta avem noi nevoie acum, când Europa trece prin turbulenţe majore, iar Moscova caută orice oportunitate pentru a fisura solidaritatea aliată în UE şi NATO? Chiar aici, în proximitatea graniţelor României? De ce să dăm apă la moară celor care vor tensiuni interetnice şi să amplificăm în societatea românească polemici generatoare de nemulţumiri pe teme naţionale? Chiar dacă v-a fost întinsă o plasă şi aţi căzut în ea, încercaţi, domnule ambasador Klemm, să reparaţi greşeala printr-un mesaj explicit. Altfel gestul dumneavoastră se va amplifica, iar efectele sale nedorite vor fi grave şi pe termen lung.