Jurnalul.ro Ştiri Social Ambulanţierii cer să iasă la pensie mai devreme

Ambulanţierii cer să iasă la pensie mai devreme

de Mariana Zaharia    |   

După ce un coleg al lor a făcut accident vascular cerebral la serviciu, angajații de la Serviciul de Ambulanță Argeș spun că deficitul de personal și munca solicitantă pe care o au îi îmbolnăvesc şi îi omoară înainte de vreme. Mulți dintre ei au probleme cu coloana vertebrală din cauza tărgilor pe care le cară, iar ambulanțierul care s-a prăbușit chiar în fața lor a fost transferat rapid în Capitală și este posibil să își revină, dar să nu se mai poată întoarce la muncă. O soluție, spun ei, ar fi ca personalul să poată ieși la pensie mai devreme, dar este nevoie de o lege specială în acest sens. Un draft există în Parlament, a trecut chiar de comisia de specialitate, dar nu a mai înaintat. La acest moment, 80 la sută din personalul de pe ambulanţe este trecut de 45 de ani.

 

La ora actuală, în schema Serviciului Judeţean de Ambulanță (SAJ) Argeș, sunt prevăzute 346 de posturi, iar Serviciul are doar 336 ocupate. În realitate, spune conducerea SAJ Argeş, numărul angajaților este prea mic pentru un județ atât de mare.

Nu au fost aprobate posturile pentru angajări

În anul 2018, au cerut aprobare să poată face angajări și Ministerul Sănătăţii a avizat un număr de doar 200 de oameni şi asta la nivel național. Când au fost făcute repartizările, județul Argeş nu a primit niciunul, iar acum angajații SAJ spun că se simt sufocați și puși pe brânci.

„Colegul nostru care a suferit accidentul vascular cerebral are 42 de ani și lucrează la noi de 10 ani. A picat într-o seară de sâmbătă, era în așteptare cu echipajul și a fost dus urgent la spital. Apoi s-a decis transferul lui în Capitală și sperăm să își revină, dar este posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple în totalitate. După două zile, are încă vederea dublă, i-a fost afectat nervul optic. Avem mulți alți colegi diagnosticați cu hernie de disc, unii chiar operați. Cei care s-au întors la serviciu au fost nevoiți să o facă pe aceleași posturi, să care iarăși tărgile, aparatura, pentru că nu avem pe ce alte locuri de muncă să îi repartizăm”, ne-a explicat Marian Hiru, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanță Argeș.

Așadar, o întinerire a personalului ar mai rezolva o parte din probleme, cred oamenii, mai ales că ambulanțierul este și cel care conduce ambulanţa și are nevoie de mare atenție în trafic.

Sindicatele au cerut modificarea legii 

Ideea sindicaliștilor despre cum ar trebui să se facă pensionarea angajaților Ambulanței a fost pusă pe hârtie și trecută pe la Comisia de Sănătate din Parlament. Legea presupune ca oamenii să poată pleca cu 80% din salariu, la pensie, iar mulți au zis că ambulanțierii au cerut, astfel, pensii speciale. Asta a dus la blocarea discuțiilor și, în unele locuri din țară, au fost amenințări cu greva din acest motiv.

„Consider că oamenii aceștia muncesc foarte mult și să se pensioneze la 63 de ani este un chin. Bărbații ar fi ideal să poată ieși la pensie la vârsta maximă de 60 de ani, iar femeile, la 58 de ani”, spune Marian Hiru, director SAJ Argeş

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri