Jurnalul.ro Special Amenzi substanțiale pentru demnitarii care „uită” să-și publice CV-ul pe site-urile instituțiilor publice

Amenzi substanțiale pentru demnitarii care „uită” să-și publice CV-ul pe site-urile instituțiilor publice

de Monica Cosac    |   

Supărat că, după mai bine de o lună de „căutări febrile”, tot nu a reușit să afle ce îl recomandă pe șeful CJ Olt pentru funcția pe care o ocupă de 16 ani, un parlamentar liberal vrea să schimbe legislația, astfel încât toți demnitarii statului român să fie obligați să-și publice și actualizeze periodic curriculum vitae (CV) pe site-urile oficiale ale instituțiilor de stat în care activează. Cei care omit publicarea documentului ori nu și-l actualizează ori de câte ori apare o „modificare semnificativă” vor risca amenzi de 10.000 de lei, după cum prevede un proiect legislativ pus recent în dezbatere la Parlament.

Propunerea legislativă „privind obligativitatea publicării CV-urilor demnitarilor pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice”, pusă zilele trecute pe masa senatorilor de deputatul liberal Gigel Știrbu, are ca scop „creșterea transparenței și responsabilității demnitarilor”, oferind cetățenilor acces liber la informații relevante despre cei care dețin funcții publice, după cum se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Chiar dacă mandatul său se apropie de final, iar șansele ca proiectul său să fie dezbătut și votat până la încheierea acestei legislaturi, inițiatorul susține că a decis să vină cu această propunere legislativă după o încercare eșuată de la găsi CV-ul președintelui Consiliului Județean Olt, social-democratul Marius Oprescu. 

Cum se activează spiritul civic al politicienilor în campania electorală

„Am lansat o provocare acum aproximativ 30 de zile tuturor celor care sunt interesați de bunul mers al vieții sociale, economice, politice din județul Olt. Provocarea se referea la faptul că să încercăm să găsim CV-ul președintelui Consiliului Județean Olt, al domnului Marius Oprescu, cel care conduce destinele CJ al acestui județ, destinele finanțelor județului Olt timp de 16 ani de zile. După 30 de zile de căutări febrile alături de mulți colegi de-ai mei, alături de cunoscuți din presă, alături de cetățeni ai județului Olt, nu am avut succes, nu am găsit CV-ul acestui personaj”, spunea deputatul Gigel Știrbu, la finalul lunii septembrie, într-o postare video de pe o rețea de socializare, precizând că se vede nevoit să inițieze un proiect legislativ prin care orice demnitar al statului român să fie obligat ca, în 15  zile de la preluarea mandatului, să-și pună CV-ul pe site-ul instituției unde își va desfășura activitatea. 

Interesant este că, deși Marius Oprescu este șeful CJ Olt de 16 ani, iar liberalul Gigel Știrbu este deputat de Olt încă din 2008 – adică tot de 16 ani -, abia acum, în campania electorală, liberalul pare că a devenit brusc interesat de bunul mers al vieții sociale, economice, politice a județului pe care îl reprezintă și, implicit, de CV-ul politicianului PSD. 

Ce stipulează inițiativa

„Prezenta lege stabilește obligația demnitarilor statului român de a-și publica și actualiza periodic curriculum vitae (CV) pe site-urile oficiale ale instituțiilor de stat în care activează, în vederea asigurării transparenței și accesului public la informațiile privind calificările, experiența și parcursul profesional al acestora”, se arată în propunerea legislativă, care definește demnitarii ca fiind „persoanele care ocupă funcții de demnitate publică, inclusiv membrii Guvernului, parlamentarii, primarii, consilierii locali şi județeni și alți funcționari publici cu statut de demnitate publică”. 

Cu toate că, inițial, luase în calcul un termen de numai 15 zile, documentul înregistrat la Senat prevede că toți demnitarii vor fi obligați să-și publice „CV-ul complet și actualizat”,  „în termen de 30 de zile de la punerea în funcție”.

De asemenea, CV-ul demnitarilor va trebui actualizat cel puţin o dată pe an sau „de fiecare dată când intervine o modificare semnificativă în parcursul profesional”.

Conform inițiativei legislative, CV-ul publicat va trebui să includă cel puţin următoarele informații:

  • datele de identificare ale demnitarului (nume, prenume);

  • educaţia și calificările profesionale;

  • experienţa profesională anterioară, inclusiv funcţiile publice ocupate;

  • publicaţii, distincţii sau alte realizări relevante;

  • competenţele lingvistice şi alte abilități relevante.

Cei ce nu vor respecta obligaţia de publicare sau actualizare a CV-ului în termen de 30 de zile de la intrarea în funcţie sau de la orice modificare semnificativă vor risca sancţionarea cu amendă de 10.000 de lei, după cum prevede proiectul.

Totodată, CV-urile demnitarilor vor trebui publicate pe o secțiune a site-ului accesibilă publicului, dedicată, iar instituțiile publice vor trebui să asigure accesul permanent și gratuit la aceste informații pentru cetățeni.

„Cetățenii au dreptul să cunoască cine îi reprezintă și care sunt calificările acestora. În lipsa acestor informații, pot apărea suspiciuni legate de competențele celor care dețin funcții publice importante. Mai mult, această măsură contribuie la creşterea nivelului de integritate în administrația publică, reducând riscul promovării unor persoane necalificate sau fără experiență relevantă”, se arată în expunerea de motive.

„Adoptarea acestei inițiative va promova meritocrația și va reduce riscul practicilor de numire nejustificată în funcții publice, și astfel reușim să contribuim la consolidarea unui sistem politic bazat pe competențe și responsabilitate”, explică inițiatorul. 

După cum este definit în viitoarea lege, CV-ul reprezintă documentul oficial care prezintă educația, experiența profesională, competențele şi alte informaţii relevante privind parcursul profesional al unei persoane.

Subiecte în articol: cv site institutii publice amenzi demnitari
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri