Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenzi mari pentru cei care vând produse din materii prime românești, dar nu le semnalizează cu tricolorul

Amenzi mari pentru cei care vând produse din materii prime românești, dar nu le semnalizează cu tricolorul

de Monica Cosac    |   

Toți comercianții vor fi obligați să se asigure că produsele provenite din materii prime românești sunt semnalizate prin aplicarea drapelului național, imediat lângă produs, astfel încât acestea să poată fi identificate mai ușor de către cumpărători, potrivit unui proiect de lege pus recent pe masa senatorilor, de un grup de parlamentari PSD.

Măsura este valabilă atât pentru cei care desfășoară această activitate în cadrul magazinelor fizice, cât și pentru cei din mediul online, iar nerespectarea acestei obligații s-ar putea lăsa cu amenzi de până la 100.000 de lei. O altă propunere legislativă a social-democraților prevede interzice utilizarea făinii de insecte în produsele tradiționale românești.

Proiectul de act normativ inițiat de șapte parlamentari social-democrați, în frunte cu președintele PSD Marcel Ciolacu, are în vedere promovarea produselor realizate din materii prime naționale, astfel încât acestea „să fie ușor de remarcat printre alte produse aflate la comercializare”.

„Având în vedere predispoziția consumatorului român pentru consumul de produse de proveniență autohtonă și pentru o mai bună informare asupra existenței acestora la comercializare, indiferent dacă vorbim de magazine ori de comerțul on-line de produse, este necesară crearea unui cadru legislativ adecvat care să vină în sprijinul consumatorilor”, iar aceștia să aleagă în cunoștință de cauză, arată inițiatorii în expunerea de motive. 

Informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor

Potrivit proiectului legislativ, noile prevederi „se aplică tuturor operatorilor economici care desfășoară relații comerciale cu produse provenite din materii prime de pe teritoriul național” și au în vedere „realizarea următoarelor obiective: 

a) stimularea dezvoltării activității de comercializare a mărfurilor provenite din materii prime de pe teritoriul național; 

b) încurajarea liberei inițiative; 

c) informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor, precum și posibilitatea asigurării unui mediu corect de dezvoltare a producătorilor autohtoni”.

Semnalizarea produselor din materii prime românești se va face „prin aplicarea unui însemn reprezentat de drapelul național al României, imediat lângă produs, în câmpul vizual al consumatorului și ușor de identificat de către acesta”, conform documentului. 

Sancțiuni mai mari pentru marii operatori economici

Inițiatorii legii propun și aplicarea unor amenzi consistente pentru nerespectarea acestei obligații, însă cuantumul amenzilor diferă în funcție de cifra de afaceri. 

Astfel, pentru operatorii economicii care, în anul financiar anterior sancționării, au realizat pe teritoriul României o cifră de afaceri anuală netă de până Ia 2 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, nerespectarea prevederilor menționate mai sus amenda va fi cuprinsă  între 1.000 și 10.000 de lei.  

Însă, pentru cei cu o cifră de afaceri de la 2 milioane euro până la 50 milioane euro amend ava fi între 10.000 și 100.000 de lei. 

„Pentru consumator este important să primească informații clare și complete despre originea și proveniența materiilor prime folosite la fabricarea produselor”, se arată în expunerea de motive. 

Fără făină de insecte în produsele tradiționale românești

O altă propunere legislativă pusă în dezbatere de patru parlamentari social-democrați, printre care și președintele PSD, Marcel Ciolacu, vizează protejarea prin lege a produselor tradiţionale româneşti de o eventuală „condimentare” cu făină de insecte.

„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/producerea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT). Dispozițiile prezentei legi se aplică tuturor operatorilor economici care produc, prepară și comercializează pe teritoriul României, produsele prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) către populație”, potrivit proiectului de lege.

Avertismente cu font de 20

Pe de altă parte, toate celelalte produse alimentare care vor avea ingrediente obținute din insecte vor fi expuse separat pe rafturile magazinelor, astfel încât oamenii să ştie ce cumpără.

Mai mult, toți operatorii economici vor fi obligați să afișeze chiar lângă aceste standuri, la loc vizibil, informația: „ACESTE PRODUSE SUNT / CONŢIN SPECII DE INSECTE”. 

„Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman - font size 20”, stipulează proiectul legislativ.

Atât folosirea făinii de insecte în produsele tradiționale românești, cât și lipsa avertismentelor pentru alimentele care au în conținut un astfel de ingredient sau plasarea acestora pe aceleași standuri cu mâncarea fără insecte „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei”, conform documentului pus în dezbatere la Senat. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor face de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).     

Viermii galbeni de făină, lăcustele călătoare și greierii de casă se numără printre speciile de insecte care au fost autorizate de UE ca alimente noi. 

Pentru ambele propuneri legislative, inițiatorii au solicitat dezbatere şi adoptare în regim de urgență.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri