Jurnalul.ro Editoriale Amintiri despre controlul prețurilor

Amintiri despre controlul prețurilor

de Ionuț Bălan    |   

Planificarea centralizată de stat a economiei din socialism are pretenția de a aboli prețurile de piață, ca vestigii ale "exploatării capitaliste", și să le stabilească prin decret "din burtă", cel mult ținând seama, cu totul absurd, de "costurile de producție", ca și cum acestea n-ar fi tot prețuri. În comunismul românesc, prima sistematizare a controlului asupra prețurilor a avut loc în 1956, în epoca Gheorghiu Dej.

Numai că imensa complexitate a tranzacțiilor din economie, chiar și una planificată central precum cea românească, a depășit așteptările reglementatorilor. În consecință, mai multe instituții au fost însărcinate cu controlul prețurilor, iar atribuțiile și actele acestora au început să se încalece între ele.

Ceaușescu a încercat să facă ordine în 1970, printr-un decret privind organizarea și funcționarea Comitetului de Stat pentru Prețuri. Expunerea de motive descrie perfect haosul la care se ajunsese:

"Dispozițiile problemelor legate de diferite categorii de prețuri (cu ridicata, cu amănuntul etc.) la mai multe organe centrale, în afară de faptul că a determinat un paralelism accentuat în acest domeniu și că a slăbit operativitatea,a generat și unele neajunsuri din lipsa unei coordonări unitare a întregii activități de prețuri de către un organ unic, având în vedere legătura strânsă ce trebuie să existe între prețurile cu amănuntul sau de cumpărare ale produselor agricole - aflate în atribuțiile Comitetului pentru Prețuri - și prețurile cu ridicata coordonate de Comitetul de Stat al Planificării și Ministerul Finanțelor. (...) Întrucât în activitatea de până acum s-a simțit nevoia rezolvării unor probleme teoretice, științifice și practice la care să participe mai larg și specialiști ai altor organizații socialiste, la comitet va funcționa un consiliu științific, din care vor face parte și oameni de știință, profesori și specialiști din alte instituții".

Iar toți cei cărora chiar și în ziua de astăzi le mai vin idei de plafonare a prețurilor ar trebui să-și amintească la ce a dus asta în comunism: penurie și cozi.

 

 

 

 

Subiecte în articol: controlul preturilor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri