Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amnistie fiscală. Ce contribuabili ar putea scăpa de o parte din datoriile la stat

Amnistie fiscală. Ce contribuabili ar putea scăpa de o parte din datoriile la stat

de Redacția Jurnalul    |   

Unii contribuabili, persoane fizice și companii, care au datorii la ANAF ar putea beneficia de ștergerea unei părți a acestora înainte de alegeri.

Condiția este ca datornicii să plătească până pe 15 decembrie 2024. 

Autoritățile vor să strângă bani la bugetul de stat cât mai repedee, astfel că Ministerul de Finanțe vrea să șteargă penalitățile și dobânzile dacă aceștia își plătesc datoria principală. 

Citiți și Goana după materii prime critice: UE redescoperă mineritul, dar află că are reguli de mediu sub cele din China

Sunt vizaţi cei care au avut venituri din chirii, depozite, dividende sau drepturi de autor şi nu şi-au plătit dările la stat, inclusiv românii cu popriri pe conturi. Vor fi scutite şi firmele, PFA-urile, dar şi companiile de stat.

Pentru a beneficia de amnistie, românii trebuie să-și achite datoriile până cel târziu până pe 15 decembrie. În prealabil, trebuie depusă o cerere pentru a li se anula 85% din dobânzi și penalități.

Cum funcționează amnistia fiscală

De exemplu, un român care are venituri din chirii de aproape 30.000 de lei anual trebuie să plătească un impozit de 1.800 de lei. La 108 zile de întârziere, se adună penalităţi şi dobânzi de 58 de lei. Dacă plăteşte impozitul până pe 15 decembrie, i se vor şterge 49 de lei și va avea rest de plată 9 lei.

Citiți și Datoria guvernamentală a urcat, în mai, la 862,3 miliarde lei, respectiv 52,6% din PIB 

Totodată, o firmă cu datorii de 1 milion de lei din neplata TVA, cu 77 de zile de întârziere, are restanţe în valoare de 23.000 de lei. Dacă legea va intra în vigoare, va avea de virat la stat doar 3.400 de lei.

Ministerul Finanțelor lucrează la acest proiect, care urmează să fie pus în dezbatere publică. În total, ANAF are de recuperat 34 miliarde lei, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: amnistie fiscala datorii dobanzi penalitati
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri