Jurnalul.ro Ştiri Social Ample proteste anti-sărăcie în toată țara. Manifestanții cer creșterea veniturilor pentru a face față scumpirilor

Ample proteste anti-sărăcie în toată țara. Manifestanții cer creșterea veniturilor pentru a face față scumpirilor

Marșul anti-sărăcie începe astăzi în întreaga țară. Oamenii cer venituri mai mari pentru a face față scumpirilor fără precedent la alimente și energie. Cartel ALFA a organizat două caravane care pornesc spre Capitală din regiunile Moldova și Transilvania. Protestele se vor desfășura toată săptămâna.

Cartel Alfa a anunțat proteste în perioada 17 - 21 octombrie 2022 pentru a determina autoritățile să ia măsuri serioase de oprire a creșterii costurilor vieții și sporirea veniturilor populației. Două caravane pleacă din cele două zone ale țării spre București, iar protestele se vor desfășura în localitățile unde este riscul de blocare a activităților de producție și pierderea locurilor de muncă este ridicat. Caravanele se unesc în București, pe 20 octombrie, printr-un miting în fața sediului guvernului din Piața Victoriei și în Piața Revoluției. 

”Caravanele sunt construite pentru a antrena, pe deoparte, marile orașe afectate de criza energetică și a gazului metan, în sensul în care sunt întreprinderi care, între-o formă sau alta, au început să reducă numărul de salariați, unele chiar au închis afacerea, zone care sunt afectate, zone în care cetățenii sunt afectați, sperând ca prin acest lucru să atragem atenția decidenților politici asupra necesității de a nu mai sărăcii populația la ora actuală. Scopul acestui miting este să atragem atenția că măsurile sau lipsa măsurilor guvernamentale dar și a Parlamentului fac să sărăcească continuu populația țării. Ori pe lucrători, ori pe pensionari care sunt direct afectați", spune Bogdan Hossu la Antena3 CNN.

În orașele Zalău și Bacău au început manifestațiile. Protestatarii vor majorarea salariilor și pensiilor, precum și măsuri din partea guvernului pentru a stopa scumpirile record. 

Totodată, sindicaliștii acuză că milioane de persoane se află la limita sărăciei, ca urmare a costurilor mari la alimente, energie, dar și creșterea ratelor bancare, în timp ce companiile de electricitate și  gaze obțin profituri uriașe. 

"Sistemul de plafonare și compensare nu face decât să dubleze prețurile pentru toată lumea, mă refer la prețul casnic, pentru mare parte din IMM-uri, fără să stopeze creșterea aberantă a prețurilor energetice care a fost generată de stoparea unor producători de energie. În același timp, inflația devine galopantă pentru că operatorii economici, neștiind cum se va termina sau cum se va stopa creșterea resurselor energetice, nu fac decât să înceapă o creștere a prețurilor pe care o resimțim în coșul zilnic, ajungând să avem o situație disperată, cu creșteri la produsele de bază de 40-50%, chiar mai mult punctual în mai multe componente ale coșului", explică acesta. 

Protestatarii au patru puncte principale pe care le solicită guvernanților:

- opriterea creșterii prețurilor

- majorarea salariilor și a pensiilor

- modificarea Legii Dialogului Social  pentru a putea fi reluate negocierile colective

- aplicarea echitabilă a  Legilor 153/2017 și 195/2020 

În același timp, majorarea cheltuielilor determină multe companii să-și închidă activitatea iar angajații se trezesc pe drumuri. 

Președintele Cartel Alfa atrage atenția că circa 9000 de fabrici au fost deja închise ca urmare a crizei energetice. 

"Dar ceea ce este cel mai distructiv este faptul că în sectorul economic întreprinderile se resimt. Deja avem peste 9000 de întreprinderi care sunt închise la ora actuală din cauza crizei energetice. Deci practic, pe lângă criză socială, din cauza inflației, se va dubla cu o criză economică prin care o mare parte din cetățeni își vor pierde resursele financiare, pierzându-și locurile de muncă respective”, a explicat Bogdan Hossu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri