Jurnalul.ro Special An sabatic pentru polițiști. Masteranzii din MAI iau o pauză lungă de la muncă, nu și de la salariu

An sabatic pentru polițiști. Masteranzii din MAI iau o pauză lungă de la muncă, nu și de la salariu

de Monica Cosac    |   

Agenții de poliție care urmează cursurile nou-înființatului „master profesional” din cadrul Academiei de Poliție, pentru a deveni ofițeri, nu vor mai trebui să meargă și la muncă, însă vor fi plătiți pe toată durata studiilor cu salariul pe care îl aveau la începerea cursurilor, potrivit un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

 Practic, printr-un program de studii creat cu scopul de a reduce deficitul de personal din poliție prin recrutarea de licențiați din afara sistemului, șefii MAI au reușit doar să reducă numărul de polițiști activi. 

Începând cu anul universitar 2022-2023, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a înființat un nou program de master profesional, ca formă de pregătire iniţială a ofiţerilor de poliţie, pentru absolvenţii altor facultăţi care deţin o licenţă în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne. 

Program pentru licențiații din alte domenii, ocupat de cei din sistem 

Măsura a fost luată tocmai pentru a crea resursa umană care să suplinească deficitul de cadre de la nivelul MAI, însă în urma susţinerii concursului de admitere, s-a constatat că aproximativ 90% dintre cei care vor urma acest program sunt deja agenţi de poliţie încadraţi în unităţi ale ministerului.

„La concursul de admitere poate participa orice persoană care îndeplinește condițiile prevăzute de lege, fără a discrimina în raport cu vreun criteriu al provenienței. (...) La concursul organizat pentru admiterea la programul de master profesional în anul universitar 2022 - 2023 au participat, cu preponderență, agenți de poliție, absolvenți ai programelor de studii universitare de licență.

Având în vedere această situație, se impune o intervenție legislativă care să stabilească măsuri care să permită gestionarea raporturilor de serviciu ale agenților de poliție declarați «admis» la concursul de admitere al programului de master profesional, inclusiv din perspectiva drepturilor salariale acordate în această perioadă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG ce vizează modificarea Legii 360/2002 privind Statutul polițistului. 

Deoarece prezența este obligatorie la cursurile organizate la forma de învățământ cu frecvență, reprezentanții MAI susțin că este obligaţia autorităţilor statului să intervină de urgență în această „situaţie extraordinară”.

Plătiți la nivelul ultimului post deținut

Concret, prin proiectul de ordonanță de urgență propus de MAI se introducerea o nouă dispoziție, potrivit căreia angajații din poliție care sunt sau vor deveni masteranzi în programul amintit mai sus să frecventeze cursurile masterului profesional „cu scoatere de la locul de muncă”, situație în care li se vor acorda drepturile salariale. 

Practic, pe toată perioada masteratului, poliţiştii „beneficiază de salariul de funcţie avut la data începerii cursurilor, de salariul gradului profesional deţinut şi de gradaţii, precum şi de celelalte drepturi aplicabile personalului din instituţia de învăţământ, cu excepţia salariului de comandă”. 

De această facilitate vor beneficia, de fapt, doar masteranzii care sunt angajați ai MAI, deoarece măsura nu este valabilă pentru absolvenții de studii de licență care provin din alte domenii. 

5 ani în funcția primită după absolvire

Potrivit proiectului de OUG, acestor polițiști nu li se va putea modifica raportul de serviciu timp de cel puțin cinci ani de la numirea în noua funcție. 

Polițistului care a absolvit programul de master profesional organizat în cadrul Academiei de Poliţie „nu i se poate modifica raportul de serviciu timp de cel puțin 5 ani de la numirea în funcție la unitatea în care este repartizat după absolvire, după acordarea gradului profesional de ofițer. Prin excepție, modificarea raporturilor de serviciu se poate realiza în cadrul aceleiași unități sau în situația în care intervine reorganizarea unității”, se arată în proiectul actului normativ. 

Totodată, având în vedere că, pe timpul participării la cursuri, polițiștii beneficiază de salariu, aceștia vor fi obligați să restituie cheltuielile aferente drepturilor salariale acordate pe perioada masterului cu scoatere de la locul de muncă, în cazul în care nu respectă condiţiile angajamentelor încheiate sau refuză încheierea unui nou angajament. 

Programele de master profesional reprezintă o alternativă, introdusă în legislație acum un an, la absolvirea studiilor universitare de licență pentru formarea ofițerilor de poliție și sunt destinate celor care dețin deja o licență într-o specializare necesară Ministerului de Interne.

Începând din această toamnă, Academia de Poliție a organizat masterul profesional „Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice”, cu durata de un an. Pentru acest program de învățământ cu frecvență au fost scoase la concurs 75 de locuri. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri