Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Zeci de mii de angajații NU vor mai ieși la pensie la 45 de ani! Cine sunt aceștia?

Zeci de mii de angajații NU vor mai ieși la pensie la 45 de ani! Cine sunt aceștia?

Noile modificări la legea pensiilor vor menține în câmpul muncii zeci de mii de români încă 20 de ani, întrucât premierul Nicolae Ciucă nu a reușit să renegocieze cu Comisia Europeană această prevedere din PNRR.

Prin urmare, vor trebui menținute regulile asumate inițial prin PNRR privind vârsta de pensionare. Anumite categorii de angajați, care ar fi trebui să iasă la pensie la 45 de ani, vor fi incluși în regula generală de pensionare la  65 de ani. 

Măsura are însă și efecte bune. Pe de o parte acoperă criza de personal care lasă descoperite multe domenii iar pe de altă parte menține în activitate persoane cu putere de muncă și care împovărează inutil bugetul de stat prin ieșirea la pensie prea devreme. 

Iar dacă pentru piloți sau pompieri, de exemplu, menținerea în posturi până la 65 de ani ar fi riscantă, militarii, polițiștii ori magistrații ar fi apți să rămână activi până la această vârstă.

Un alt aspect pozitiv este fapul că pensiile speciale se vor calcula în baza principiului contributivității. 

Categorii de angajați care se pensionează la 45 de ani

- polițiștii 

- pompierii 

- jandarmii 

- angajații din serviciile secrete 

- militarii 

- magistrații 

- aviatorii  

Vaccinuri în locul pensiilor

Ministrul Muncii Marius Budăi, critică atitudinea guvernului de anul trecut cu privire la majorarea pensiilor. 

"Când au fost la guvernare au dat 1 miliard de euro pe vaccinuri dar n-au dat un leu la pensie. Și acum ne spun nouă cum se majorează pensiile. Cred că ar trebui să le fie un pic rușine, nu de comunicarea publică, cât de seniorii acestei țări. Ca să discutăm pe cifre foarte clare vreau să vă spun că eu am citit toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene, toate. N-am ratat unul. Am citit toată legislația din fiecare stat membru din Uniunea Europeană, n-am găsit o asemenea inepție.

De ce media Uniunii Europene este de 12,5 - 13 % și seniorii României trebuie să fie condamnați pe 50 de ani la sărăcie, într-un procent de 9,4%? De ce procentul României trebuie să fie cu mult sub media Uniunii Europene?", a spus demnitarul la Antena 3CNN.

Pensiile vor crește cu 10% din ianuarie 2023

Acesta susține că pensiile trebuie să crească cu peste 10% începând din ianuarie 2023. 

"Noi, când vorbim public, spunem că facem majorare de 10%, dar noi intervenim asupra punctului de pensie. Dacă am face majorare diferențiată, o dată că este neconstituțional dar mai descurajăm și contributivitatea.

Atunci venim cu măsuri suplimentare, gen măsuri din pachetele sociale, din pachetul Sprijin pe România pentru categoriile vulnerabile. Asta putem face. Dar majorare diferențiată nu se poate face", a explicat Marius Budăi. .

Eliminarea procentului de pensie din PIB

"Despre pensiile contributive, cea mai mare victorie pentru români va fi eliminarea din PNRR a acelui procent inuman la adresa cetățenilor români, de a fi condamnați la sărăcie pentru următorii 50 de ani și este clar că, din discuțiile de până acum, de la nivelul UE, de la nivelul familiei Socialiștilor-Europeni, avem toată susținerea acestui procent din PNRR. Să nu mai condamnăm cetățenii României la sărăcie pentru următorii 50 de ani.   

În PNRR se vorbește să nu avem 9,4%. Niciun stat membru UE nu are în PNRR așa ceva. Nicăieri nu există acest prag! Această inepție trebuie scoasă din UE.  Atât am fost de iubitori de români – cei care au scris atunci, Ghinea, Turcan și Cîțu, că românii trebuie să fie săraci", a precizat ministrul Muncii.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri