Furnizorul de gaze naturale Engie România a anunțat că va contesta în instanță decizia ANRE care l-a sancționat cu o amendă de 800.000 lei pentru încălcarea legislației referitoare la ofertele tip de gaze naturale.
"Engie România a luat la cunoştinţă decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei de a amenda compania cu 800.000 de lei pentru presupuse încălcări ale prevederilor legale referitoare la ofertele tip de gaze naturale şi contractele aferente acestora. Compania va contesta decizia în justiţie, conform procedurilor legale aplicabile, pentru a obţine anularea deciziei", arată compania.
Notificarea de majorare a preţului final, de la 1 noiembrie, a fost transmisă clienţilor care nu au semnat un contract de furnizare de gaze naturale pe piața concurenţială până la 1 iulie, la un preţ de 175 lei/MWh, iar în prezent, preţul de achiziţie este de trei ori mai mare, ceea ce arată că oferta a fost transparentă, cu bună credinţă şi ționând cont de interesul clienţilor.
"Engie România, companie prezentă pe piaţa energiei de 16 ani, îşi asigură clienţii că a respectat întotdeauna legislaţia şi reglementările în vigoare şi a avut un comportament responsabil şi transparent în relaţia comercială cu aceştia, fapt pentru care respinge orice acuzaţie de practici comerciale incorecte. De asemenea, Engie România atrage, încă o dată, atenţia factorilor de decizie cu responsabilităţi în sectorul energetic că piaţa traversează o criză fără precedent, atât la nivel european, cât şi local. În situaţia în care măsurile care se vor adopta în vederea atenuării efectelor asupra consumatorilor finali nu vor fi implementate pe principii echitabile şi corecte din punct de vedere economic, acestea vor avea repercusiuni majore şi iminente asupra companiilor de furnizare şi, implicit, asupra clienţilor pe care acestea îi deservesc, nu numai din perspectiva preţurilor, ci şi a siguranţei de aprovizionare în prag de iarnă", transmite Engie România.
ANRE a amendat patru furnizori de gaze naturale cu suma totală de 2,69 milioane de lei pentru că au vrut să majorerze tarifele la contractele cu preț fix. Este vorba despre Engie România, E.ON Energie România, Restart Energy One şi Premier Energy.
"În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi", precizează ANRE.