Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE: Consumatorii pot să compare prețurile gazelor și să schimbe oricând furmizorul

ANRE: Consumatorii pot să compare prețurile gazelor și să schimbe oricând furmizorul

Liberalizarea pieţei gazelor va impulsiona consumatorii să compare preţurile din piaţă şi să analizeze ofertele pentru a semna cele mai bune contracte, având dreptul de a-şi schimba oricând furnizorul, transmite Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

De la 1 iulie, piaţa gazelor din România va fi liberalizată complet. Acest termen a fost asumat de România în faţa Comisiei Europene pentru a înceta procedura de infringement.

În prezent, prețul reglementat este de 68 lei/MWh, în timp ce pe piața liberă acesta este la jumătate.

Se așteaptă ca furnizorii să-și diversifice ofertele de prețuri prin creșterea calității și scăderea prețului. 

Însă cei doi mari furnizori de gaze, E.ON și Engie, care dețin împreună 98% din piață, au trimisi consumatorilor oferte cu același preț, profitând de poziția lor dominantă, motiv pentru care ANRE le-ar putea aplica sancțiuni.

Autoritatea de reglementare spune că dezavantajul clienților este faptul că aceștia nu cunosc mecanismele pieței de gaze, motiv pentru care furnizorii pot să profite. 

ANRE transmite că prețurile pe piața liberă se formează pe baza cererii și a ofertei, iar consumatorii trebuie să compare ofertele pentru a o alege pe cea mai bună. Aceștia pot să-și schimbe furnizorul oricând, în termen de 21 de zile, printr-o simplă solicitare, chiar dacă au semnate noi contracte pe perioadă determinată.

În situația în care un client final ajunge în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale de către furnizorul actual, ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanţă care îi furnizează temporar gaze naturale la un preţ aprobat de autoritate, clientul având posibilitatea să-şi aleagă apoi un alt furnizor.

În cazul unei întreruperi în alimentare, clientul final se poate adresa atât operatorului de distribuţie, cât şi furnizorului.

ANRE a obligat furnizorii ca, începând cu 1 mai, să transmită lunar informări cu privire la preţul propus din 1 iulie și să afişeze la centrele de relaţii cu clienţii şi pe site-ul propriu informări privind liberalizarea.

Furnizorii vor avea obligaţia să transmită, în perioada 1 iulie 2020 - 31 martie 2021, informări trimestriale clienţilor casnici din portofoliul propriu care nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, cu informaţii privind liberalizarea şi posibilitatea de schimbare a furnizorului.

Consumatorii au la dispoziție și o linie telefonică gratuită pentru informații despre gaze naturale şi energie electrică 021 9782.

Mai multe informații pot fi găsite pe aplicația web "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale".

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri