Jurnalul.ro Ştiri Observator ANSVSA, consultări cu marile rețele de magazine pentru aplicarea Legii laptelui

ANSVSA, consultări cu marile rețele de magazine pentru aplicarea Legii laptelui

de Redacția Jurnalul    |   

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au avut consultări cu Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) privind aplicarea Legii laptelui.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, discuțiile s-au axat pe modul de implementare a articolului 6 din Legea laptelui și a produselor lactate, care reglementează și delimitarea la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte și cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.

Astfel, ANSVSA a propus membrilor Asociației să adopte o conduită practică pentru aplicarea prevederilor acestui articol, în funcție de modelul propriu de organizare, dar în conformitate cu spiritul și scopul urmărit de lege.

„Măsura propusă de ANSVSA este una proactivă, nu este restrictivă și poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din orașele reprezentative și apoi extinsă la nivel național. Acest proiect pilot urmează să fie folosit și ca studiu de caz pentru emiterea legislației secundare de aplicare a legii, în scopul emiterii unor norme metodologice cât mai clare și mai facile de implementat”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, urmează ca, după elaborarea și aprobarea normelor metodologice și a ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, ANSVSA să efectueze controale tematice pentru verificarea respectării prevederilor legii.

Întâlnirea a fost precedată de o alta, avută la Satu-Mare, cu reprezentanții Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP, ca urmare a protestului organizat de aceștia pentru a reclama folosirea în produsele din lapte a unor înlocuitori și alte practici nelegale utilizate de agenții economici din domeniu.

„ANSVSA apreciează deschiderea arătată de către membrii AMRCR, care s-au angajat să participe la acest proiect pilot, prin devansarea acțiunilor de remodelare și repoziționare pe rafturi, cu delimitarea clară a fiecărei categorii de produse. Aceste acțiuni se înscriu în strategia ANSVSA de sprijinire a crescătorilor de animale pentru obținerea și comercializarea produselor lactate autentice, sigure pntru consum”, se mai spune în comunicat.

Articolul 6 din Legea laptelui și a produselor lactate nr.307/2022 arată că „Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse”.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: ansvsa Legea laptelui
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri